|

Nükleer dedektör ürettik

Askeri ve sivil amaçlı nükleer radyasyon dedektör ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak teknolojilerin geliştirilmeye başlandığı NÜRDAM’da tamamen yerli imkanlarla “Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü” imal edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:45 - 24/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bünyesinde oluşturulan Nükleer Radyasyon Dedektörleri ve Uygulama Merkezi'nde (NÜRDAM) tamamen yerli imkanlarla “Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü”nün prototipi üretildi. AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, NÜRDAM ekibinin 15 yıldır büyük bir gayretle çalıştığını ve bugünlere gelindiğini belirterek, “Artık milli bir prototip ürün elimizde. Bu ürün savunma, sağlık, kurumsal, özel sektörde ve benzeri alanlarda kullanılacak bir ürün... Üniversitelerin temelde yerine getirmeleri gereken fonksiyon da bu. Bilim ve teknoloji üretmek ve bunu devletin ve milletin kullanımına sunmak” dedi.



MİLLİ OLARAK İLK ÜRETİM

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz da ilk milli radyasyon dedektörünün laboratuvarlarında üretildiğini belirterek, "Bu sensörler, tıpta, medikal alanda, kanser tedavisinde belirli dozların hastaya verilmesinde, Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçları doğrultusunda kıta güvenliği, sınır güvenliğinde ve nükleer kaçakçılığın önlenmesinde kullanılacak” diye konuştu. Uçaklardaki kabin personelinin de radyasyon testinin yapılacağını vurgulayan Yılmaz, bu cihazın 1,5 yıl içinde seri üretime geçebileceğini söyledi.


#Nükleer dedektör
#ekonomi
#üretim
8 yıl önce