|

Ovit Tüneli'nde ışığa az kaldı

14.3 kilometre ile Türkiyenin en uzun, dünyanın 4'üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nin yapımında sona gelindi. Yüzde 85'i tamamlanan tünel inşaatında Ağustos ayında ışığın görülmesi hedefleniyor.

Yeni Şafak
14:02 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:21 - 13/04/2016 Çarşamba
DHA

Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14.3 kilometre ile Türkiyenin en uzun, dünyanın 4üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nin yapımında sona gelindi. Yüzde 85'i tamamlanan tünel inşaatında Ağustos ayında ışığın görülmesi hedefleniyor.


Ovit Tünel projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devletinin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başladığı bölgede Rizeliler gruplar halinde çalışmak üzere bölgeye gönderildi. Yıllarca yapımı gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.





ULAŞIM 12 AY BOYUNCA SAĞLANACAK

Rize ile Erzurumu birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağında yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiyenin en uzun, dünyanın ise en uzun 4'ncü tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2.054 metre, çıkış kotu ise 2.260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovit tünelinin tamamlanmasıyla Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre azalacak, ulaşım 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.


SON 2 KİLOMETRE

Ovit tünel inşaatında Rizenin İkizdere İlçesi ile Erzurumun İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 85i tamamlanan ve kalan son 2 kilometrelik bölümde delme işlemi sürdürülen Ovit tünelinde Ağustos ayı ortalarında ışığın görünmesi planlanıyor. Ovit Tünelinde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.


#Ovit Tüneli
#Ovit
8 yıl önce