|

Piyasaların gözü Musul'da

Musul operasyonu dün başlarken, dünya piyasalarının da gözü Irak'a çevrildi. Musul, stratejik ve siyasi açıdan olduğu kadar ekonomik açıdan da önemli. Suriye ve Türkiye sınırlarından uzak olmayan Musul, Irak'ın en önemli petrol yataklarının ve Türkiye'ye uzanan Irak Türkiye Petrol Boru Hattının da yakınında. Irak'ın kuzeyindeki petrol yataklarında tekrar güvenliğin sağlanması Irak ekonomisini de canlandırabilir.

Yeni Şafak
09:43 - 18/10/2016 Salı
Güncelleme: 10:24 - 18/10/2016 Salı
Diğer
Dünya piyasalarının gözü  dün başlayan Musul operasyonuna çevrildi.
Dünya piyasalarının gözü dün başlayan Musul operasyonuna çevrildi.

Irak'ı yakından tanıyan petrol sektörü temsilcileri, “Musul yakınlarında petrol var, fakat Kerkük ve kuzeydeki petrol sahaları daha önemli. Musul, stratejik olarak petrol taşımacılığı açısından önemi var. Irak'ın en önemli barajı da Musul'un yukarısında Dicle üzerinde, o da stratejik olarak büyük öneme sahip" dedi.



Daeş'in petrol gelirleri


ABD İç Güvenlik Komitesi'nin (Homeland Security Committee) bu ay çıkardığı “Kaos için Nakit DEAŞ'ın mali altyapısını parçalamak" raporunda, El Kaide veya Hizbullah gibi örgütlerin finansmanı dış kaynaklardan temin ettiği, buna karşılık DEAŞ'ın çoğunlukla kendi kendini finanse ettiği iddia edilirken, bunu da karaborsa petrol ve gaz satışı gibi yöntemlerle yaptığı belirtiliyor. Hürriyet'in haberine göre raporda, petrol satışı sayesinde DEAŞ'ın 2015'te 500 milyon dolar gelir sağladığı ifade ediliyor. DEAŞ'ın geçen yıla kadar Irak'ın petrol üretiminin hemen hemen yüzde 10'unu kontrol ettiği, bir noktada örgütün elinde 300 petrol kuyusu bulunduğu kaydediliyor. Raporda, düşen küresel petrol fiyatlarına rağmen DEAŞ'ın karaborsa petrol satışlarından önemli gelir sağladığı, ancak geçtiğimiz yıl koalisyon güçlerinin ikmal hatlarını hedef almasıyla gelirinin düştüğü vurgulanıyor.



Global Risk Insights'da yer alan bir yazıda ise DEAŞ'ın savaşını sürdürebilmek için Musul civarındaki petrol yataklarını elinde tutmak istediği belirtiliyor. Yazıda Musul'un moral veya stratejik açıdan öneminden fazla DEAŞ için ekonomik ve mali değer taşıdığı kaydediliyor.







#Musul
#Ekonomi
#DAEŞ
8 yıl önce