|

Rekabet ve refaha tekno-tehdit

Derin Ekonomi dergisi, şubat sayısında çarpıcı bir konuyu kapağına taşıdı. ‘Rekabet ve refaha tekno-tehdit: Veri kartelleri’ başlıklı dosyada dergi; para ve petrolün ardından insanlık tarihinde gücün tek elde toplanmasına sebep olan yeni tehdit olarak teknolojik veriye dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:09 - 3/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Derin Ekonomi Şubat 2019 Sayısı
Derin Ekonomi Şubat 2019 Sayısı

İnsanlık tarihinde gücün tek elde toplanmasına sebep olan üç büyük dönüm noktası var: Para, petrol ve veri… Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi, bunlardan en yenisini, veri meselesini ‘Rekabet ve refaha tekno-tehdit: Veri kartelleri’ başlığıyla Şubat sayısında kapağına taşıdı.

Üç büyük dönüm noktasından ilki olan paranın, zenginlik biriktirmenin anahtarı olması açısından kritik önemde olduğuna dikkat çekilen derginin kapak dosyasında; yüzyılı aşkın süredir insan hayatına tercih edilebilen ikinci bir zenginlik kaynağı ‘petrol’ün ardından önemi gün geçtikçe artan çağın yeni belirleyicisi ‘dijital veri’nin altı çiziliyor.

YENİ ZENGİNLİK KAYNAĞI BURADA

  • Dijital enformasyon teknolojisi (internet) sayesinde kendisini gerçekleyen paranın akış yönünü köklü bir şekilde değiştiren çağın yeni zenginlik kaynağının hayati bir meta olduğuna vurgu yapılıyor. Derin Ekonomi’nin kapak dosyasındaki şu analiz dikkat çekiyor: Günümüzde dev teknoloji şirketleri olarak arzı endam eden veri kartelleri, 21. yüzyılda refah ve rekabetin sürdürülebilirliği önündeki en büyük ket mekanizmaları olarak görülüyorlar. Mevcut düzende kendileri kazansa da yeni oyuncuların büyüyüp serpilmesine, hatta hayatta kalmasına izin vermiyorlar, bu da refahın rekabet yoluyla geniş toplum kesimlerine yayılmasına engel oluyor. Bir şeyler değişmezse durum çok da kötü noktalara da gidebilir.

GÜNDEM BAŞLIKLARI MERCEK ALTINDA

Diplomasiden siyasete, pazarlamadan paranın yönüne, teknolojik gelişmelerden yönetim ilkelerine… Derin Ekonomi’nin Şubat sayısında popüler ve bir o kadar da önemli birçok dosya var. Kenevirin yeniden dirilişinin öyküsü, Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna kilisesinin bağımsızlığını tanımasının sonuçları, Brexit’in artık çıkmaz sokağa dönüşmesi, Çin’in ayın karanlık yüzüne inişiyle beraber Ay’a hücumun yeniden başlaması, finansal piyasalar üzerindeki ciddi etkileriyle Japon ev kadınları, naylon poşet ve plastikle mücadelenin gerekliliğine ilişkin detaylar Derin Ekonomi’nin yeni sayısında.

  • UFUK AÇAN YORUMLAR
  • Türkiye’den ve dünyadan seçkin kalemler, siyaset ve ekonomideki gelişmelere ilişkin yorumlarını, Derin Ekonomi sayfalarında aktarmayı sürdürüyor. Derginin Şubat 2019 sayısında Doç. Dr. Ömer Bolat, Aşkın Baysal, Ali Saydam, İbrahim Acar, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Robert M. Cutler, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, gündem konularını analiz ediyor, ufuk açıcı perspektifler sunuyor.
#​Derin Ekonomi
#Para
#Petrol
#Veri kartelleri
5 yıl önce