|

Rus iş dünyasına Türk modeli

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus iş adamlarına Türk iş dünyasını örnek gösterdiklerini belirterek, "Türk iş dünyası yapabileceği her işe girer ve yapamam diye kesinlikle geri çekilmez. Birkaç ay önce şu an sadece Rusya'da kullanılabilen ve 'Mir' adıyla bilinen bir elektronik ödeme sistemini devreye aldık" dedi.

Yeni Şafak
11:05 - 28/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:08 - 28/08/2017 Pazartesi
AA
2010 yıllarında Türkiye - Rusya arasında karşılıklı ticaret hacmi yılda 34 milyar dolara kadar ulaştı.
2010 yıllarında Türkiye - Rusya arasında karşılıklı ticaret hacmi yılda 34 milyar dolara kadar ulaştı.
Yerhov,
bu yıl 86'ncısı düzenlenen ve Rusya'nın partner ülke olduğu
İzmir Enternasyonal Fuarı
'nın (İEF) ardından, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerle ekonomi ve enerji alanındaki iş birliğini değerlendirdi.
  • Türkiye ile ticari ilişkilerin önemine değinerek, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Türkiye'nin kendileri açısından "ana ortaklardan biri" olacağını belirten Yerhov, "Her iki taraf için de çok ciddi yatırım faaliyetleri mevcut. Rusya'nın büyük şirketleri Türk ekonomisine çok ciddi yatırımlarda bulunmuşlardır. Türk şirketleri başarılı bir şekilde Rus piyasasında faaliyet sürdürüyorlar. İş birliği konusunda çok ciddi bir yelpazeden bahsediyoruz. İnşaat sektörüyle sınırlı bir iş birliği değil bu ilişkiler." diye konuştu.

Yerhov, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ticari ilişkilerin 1990'larda bavul ticaretiyle başladığını, şimdilerde iş birliği alanının büyük altyapı projelerinin hayata geçirilebildiği geniş bir yelpazeye uzandığını vurguladı.

Söz konusu altyapı projeleri arasında TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin sayılabileceğini anlatan Yerhov, şöyle devam etti:

Yerhov, örnek bir ticari başarı hikayesi olarak Tataristan'ın Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi'nin gösterilebileceğini vurgulayarak, söz konusu ekonomik bölgede neredeyse ayrı bir Türk oluşumundan bahsedilebileceğini de kaydetti.

"Üçüncü ülkelerdeki sinerji de önemli"

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde üçüncü ülkelerdeki ortak faaliyetlerin ticari hedeflere ulaşılması açısından önemli olduğuna dikkati çeken Yerhov, siyasi anlamda büyük önem arz eden 100 milyar dolarlık rakamdan bahsederken, fiili ticaretten daha çok genel olarak ekonomik iş birliği ve sinerjiden bahsetmek gerektiğini anlattı.

  • Üçüncü ülkelerdeki söz konusu ortak faaliyetlere, Türkiye'den Unit International Enerji AŞ ile Rusya'dan Zarubezhneft petrol şirketi ve İran'dan Gadir Petrol Arama ve Yatırım Şirketi arasında imzalanan Güney Pars bölgesindeki bazı petrol sahalarının geliştirilmesine yönelik anlaşmayı örnek gösteren Yerhov, "Anlaşmaya taraf olan Zarubezhneft'in çok sağlam ve ciddi bir şirket olduğunu söyleyebiliriz. Bu şirketin yurtdışı faaliyetleri ve tecrübesi geniş. Anlaşmanın üç taraflı olması karma çalışma ve ortak faaliyet konusunun iyi bir örneği, iyi bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Yerhov, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin yakalanmasının, bu tür ortak yaklaşım ve sinerji sayesinde zamanla mümkün olabileceğini ifade ederek, "Bunun için somut bir tarih veremeyeceğiz. Fakat üzerinde çok ciddi çabalar sarfediliyor. Ticaret mümessilliğimiz çok yoğun bir faaliyet içerisinde. Hem Türk hem Rus iş adamlarına yönelik uygulamalı destek, yani sahada destek sağlanıyor. Değişik iş adamları derneklerinin de örneğin DEİK gibi, Türkiye’de düzenlenen karma toplantılar konusunda çok başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Büyükelçilik ve bürokrasinin temsilcileri olarak, idari engellemelerin ve kısıtlamaların kaldırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Mir ödeme sistemine entegrasyon ivme kazandırır"
Türk iş adamlarının girişimci niteliklerine de dikkati çeken Yerhov, "
İş adamlarımıza Türk iş dünyasını örnek olarak gösteriyoruz.
Türk iş dünyası yapabileceği her işe girer ve yapamam diye kesinlikle geri çekilmez. Birkaç ay önce şu an sadece Rusya'da kullanılabilen ve
'Mir' adıyla bilinen bir elektronik ödeme sistemini devreye aldık. MasterCard veya Visa'dan bağımsız bir sistem. Eminim ki Türk iş dünyası sadece ruble cinsinden işleyen bu sisteme mutlaka bir şekilde entegre olacak, bu da yerel para cinsinden ticareti pozitif etkileyecektir."
dedi.

Yerhov, iki ülke arasında yerel para cinsinden karşılıklı ticarette söz konusu sistemin etkisini konuşmak için henüz erken olduğunu, Rusya'da haziran ayından itibaren kartları dağıtılan sistemin henüz deneme sürecinde bulunduğunu söyledi.

#Rusya
#Rusya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov
#Türkiye
#Mir
7 yıl önce