|

Ekonominiz sağlam

Kur ve enflasyon üzerinden kriz havası estirmeye çalışan çevrelere inat Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan Türk ekonomisine övgü geldi. Avrupa'daki belirsizlik ortamına dikkat çeken Orban, "Türkiye'yi ekonomik olarak sağlam görüyoruz. Çok güçlü bir lideri ve hükümeti var" açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:34 - 10/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Macaristan Başbakanı Viktor Orban
Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Son dönemde ekonomi ve kur üzerinden kriz varmış algısı oluşturmaya çalışanların tersine birçok ülke Türk ekonomisini yakından izliyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Türkiye'yi ekonomik olarak sağlam görüyoruz. Çok güçlü bir lideri ve hükümeti var. NATO kapsamında müttefik bu iki ülkenin iş birliği, başarılı sonuçlar ortaya koyar" dedi. Orban, Budapeşte'de düzenlenen Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuştu.

İkili ticarette potansiyelin "olağanüstü" olduğunu belirten Orban, karşılıklı Eximbankaları vasıtasıyla faaliyet gösteren şirketlere uygun krediler sağlanacağını kaydetti. Avrupa Birliği'ndeki (AB) belirsizliğe değinen Orban, "Avrupa'da vatandaşlar emniyet ve güvenlik talep ediyor. Macaristan olarak biz de kendi yolumuzu arıyoruz" dedi.

6 MİLYAR $ HEDEFİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Macaristan ve Türkiye arasında ticaret hacminin 2017 yılı itibarıyla 2,6 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek “Cumhurbaşkanımızın da öngörüleriyle 5 milyar sonra da 6 milyar dolar hedefi kondu bu ziyaretimizde. İş adamlarının bu rakamları gerçekleştirmesi için bakanlık olarak her türlü desteği vereceğimizi bilmenizi istiyorum” ifadesini kullandı.


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye ve Macaristan arasında mevcut ticari ilişkilerde yüzde 38’lik artışa dikkat çekti. Olpak, ikili geçiş belgeleri konusunda sorun yaşandığını belirterek, "Bu durumda eğer biz karşılıklı olarak araçlarımızı birbirimizin ülkesine götüremezsek, karşılıklı ihracatımızı artırmaktan söz edemeyiz" ifadelerini kullandı.

  • Türk üreticiler için ticari üs
  • DEİK Türkiye Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat da 28 sene önce Macaristan'a yatırım yaptığını anımsatarak şunları söyledi: "Türkiye'deki üretici meslektaşlarıma şunu tavsiye ediyorum. Macaristan'a lütfen gelin buradan 510 milyon nüfuslu Avrupa pazarına girmek için buradan yararlanın. Onun için bizim için burası sadece ticari bir üs olarak değil belki de yatırım üssü olarak yarı tamamlanmış ürünleri tamamlayarak satabileceğimi bir merkez." Dünkü ziyaret kapsamında Türk Eximbank ila Macar Eximbank arasında iş birliği anlaşması da imzalandı. Açıklamaya göre, anlaşmayı, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Macar Eximbank Genel Müdürü Gergely Jakli imzaladı.

TIR sorunu çözülmeli

Olpak, mevcut ticari ilişkilerde ikili geçiş belgeleri konusunda sorun yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi: “Bir sorunumuz var. O da ikili geçiş belgeleri, yani Macar tırlarının Türkiye’ye veya Türk tırlarının Macaristan’a mal getirmeleri durumunda bu belgeler geçen yıla oranla yüzde 60 düşürüldü. Bu durumda eğer biz karşılıklı olarak araçlarımızı birbirimizin ülkesine götüremezsek, karşılıklı ihracatımızı artırmaktan söz edemeyiz. Elbette hızlı ve adil bir çözümü arzu ediyoruz."

#Maca ristan
#Türkiye
#Ekonomi
6 yıl önce