|

'Süper teşvik’le büyük istihdam

Verilen destekler ekonomiye can suyu olacak. ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak 19 işletmeden biri olan İpek Mobilya, alacağı teşvikle çinko metal üretim fabrikası kuracak. Yaklaşık 400 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesini sağlayacak tesisin 5 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 00:29 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Bin kişiye doğrudan iş verecek
Bin kişiye doğrudan iş verecek

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak 19 işletme arasında yer alan İpek Mobilya (ÇİNKOM AŞ) alacağı teşvikle çinko metal üreten bir tesis kurarak, yaklaşık 400 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesini sağlayacak. İşletmenin 5 bin kişiye istihdam kapısı olması bekleniyor.

YENİDEN FAALİYETE GEÇTİ

Kayseri ve çevresindeki madenleri işleyerek çinko ürünlerine dönüştüren tesis, yıllar içinde zarar ettiği için iflas etmişti. Özelleştirme kapsamına alınan fabrika, 2003 yılında icradan satışa çıkarıldı. Fabrika arazisini mobilya üretiminde kullanmayı düşünen İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan tesisi icradan satın aldı. Milli sermayenin boşa gitmemesi için tesisi yeniden faaliyete geçirmeye karar veren Arslan, ÇİNKOM AŞ adıyla 2005 yılında yeniden bacasını tüttürdüğü tesiste üretime başladı.


İLK 500 ŞİRKET ARASINDA

Atık madenleri işleyerek çinko klinkerine dönüştüren ÇİNKOM AŞ, bu fabrikadaki üretimiyle Türkiye'nin en çok ihracat yapan 500 şirketi arasına girmeyi başardı. İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin birçok alanda fayda sağlayacağını söyledi. Arslan, bu tür devlet desteklerinin kendilerini cesaretlendirdiğini, bu sayede 250 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirtti.

250 MİLYON $’LIK YATIRIM

Arslan, şöyle devam etti: “Burada çok anlamlı bir şey var: yeraltı kaynaklarımızın harekete geçmesi. Projenin bir güzel tarafı da yerinde istihdam olması. 120 bin ton metal yapacağız. Bu, yer altından bir milyon tonun üzerinde ham madde çıkacak demektir. Özellikle sülfürlü madenler biraz daha derinde oluyor. Bu köylülerimizin, orada 4 binden fazla yaşayan insanımızın şehre inmeden, kendi beldesinde, bölgesinde, doğduğu yerde iş bulma imkanı demektir. Üretime gelince tam bir entegrasyon olacak.” İşletmenin son teknoloji ürünlerin kullanıldığı hassas bir tesis olacağını belirten Arslan, “Sadece çevrecilik bakımından harcanacak miktar 30 milyon dolar gibi ciddi bir rakam olacak. Biz halihazırda son aşamaya geliyoruz ama metal yapamıyoruz. Bu yeni tesisimizde metal yapacağız. Türkiye'de 800-900 milyon dolar civarında ithalat var. Üreteceğimiz 120 bin ton çinko metal, 400 milyon dolara yakın bir ithalatı önleyecek" dedi.

Bin kişiye doğrudan iş verecek

Yıl sonunda başlamayı planladıkları yeni yatırımla bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını bildiren Arslan, bu yatırımın Kayseri’ye tek seferde yapılmış en büyük yatırım olacağını dile getirdi. Ülkenin kalkınması ve istihdama katkı sağlamak için her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirten Arslan, “Bizim bu projeye ‘evet’ dememizin ana maksatlarından biri, Türkiye bizim ve çocuklarımız bu ülkede yaşayacak. Buranın kalkınması lazım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu düşüncede bize yol açıyor, fikir veriyor ve hedef gösteriyor” ifadelerini kullandı.

#Ekonomi
#Teşvik paketi
#İstihdam
6 yıl önce