|

Süte zam geliyor

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, "Sanayiciler, ocak ayında yeniden bir araya gelelim 10 kuruş zam yapalım" önerisi getirdiklerini söyledi.

Yeni Şafak
09:13 - 7/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:15 - 7/11/2016 Pazartesi
IHA

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı (HAYKOOP) Ahmet Ertürk, süt sektöründe sanayiciyi “saygısız" davranmakla suçladı.



4.Ulusal Süt Zirvesi'nde konuşan Ahmet Ertürk, 2015 yılı haziran ayında bir araya geldikleri sanayicilerle süte 5 kuruş zam yapılması yönünde görüş bildirdiklerini ifade ederek “Onlarda 5 kuruş zammı şimdi yapmayın, ocak ayında yeniden bir araya gelelim 10 kuruş zam yapalım" önerisi getirdiklerini söyledi.



Ertürk, sanayicilerden gelen bu öneriyi kabul ettiklerini belirterek, “Ocak ayında yine bir araya geldik. Dedik 'Hadi sütün alımını 10 kuruş artıralım, üreticinin buna ihtiyacı var' ancak beklemediğimiz bir yanıt aldık. Ne dediler biliyor musunuz? 'Biz onu latife olsun diye söyledik' dediler. Kendilerine ham madde sağlayan kesime, bu kadar saygısızlık görmedim. Biz bu tür sanayicilere güvenmiyoruz" diyerek tepki gösterdi.



Fazla sütün Et ve Süt Kurumu tarafından alınıp süt tozu yapılmasının önemli bir müdahale olduğunu ancak sorunun tamamen ortadan kalkmadığını, üreticinin 2 yılı aşkın süredir aynı fiyattan süt satmasına karşın, maliyetlerin giderek yükseldiğini söyleyen Ertürk, “Şimdi hedef kaliteli süt. Kime lazım, sanayiciye lazım. O zaman bunun bedelini de sanayisinin vermesi yazım" diye konuştu.



ÜRETİCİDEN ESK'YA KREMAYA MÜDAHALE ÇAĞRISI

Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız da süt tozunda üreticinin kazandığı paranın sanıldığı gibi 9.4 lira olmadığını söyledi. Yıldız, “Et Süt Kurumu (ESK) süt fazla olunca müdahale etti. Elimizdeki fazla sütü, süt tozuna çevirdik ve ESK da bunu aldı. Yerinde müdahaleydi ancak fiyat belirlenirken yanlışlık yapıldı. 8.9 lira artı kilogram başına da 5 kuruş verildi, böylece üreticiye 9.4 lira olarak yansıtıldı. Sanılıyor ki üretici 9.4 liraya süt tozunu satıyor. Oysa biz, çiğ sütü kilogram başına 2 lira işçilik bedeliyle üretiyoruz. Bizim sütümüzün fiyatı böylece 7.4 liraya düşüyor. Süte yüzde 8, fason işçiliğe yüzde 18 vergi ödüyoruz. Yani biz sütte kilogram başına 9.4 lira kazanmıyoruz. Rahat nefes almamız için ESK'nın krema alımına da müdahil olması gerekiyor" dedi.

#Süt
#HAYKOOP
#Ahmet Ertürk
#Zam
#ESK
7 yıl önce
default-profile-img