|

Takipten kurtulun

Washington Üniversitesi, ‘Reklâm İstihbaratı’ araştırmasıyla, bireylerin reklâm programları üzerinden hedeflenerek takip edilebileceğini akademik düzeyde ortaya koydu. Netsparker Güvenlik Araştırmacısı Ziyahan Albeniz, takipten kurtulmak için reklâm izlerini sıfırlamayı öneriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:50 - 20/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Netsparker Güvenlik Araştırmacısı Ziyahan Albeniz, takipten kurtulmak için reklâm izlerini sıfırlamayı öneriyor.
Netsparker Güvenlik Araştırmacısı Ziyahan Albeniz, takipten kurtulmak için reklâm izlerini sıfırlamayı öneriyor.

Washington Üniversitesi tarafından yapılan ve 'Reklâm İstihbaratı: Hedeflenmiş Reklâmları Kullanarak Kişileri İzleme' araştırması, reklâmverenler tarafların bireylerin adım adım, sokak sokak izlenebildiğini ortaya koydu. Netsparker Güvenlik Araştırmacısı Ziyahan Albeniz, mobil reklâmlardaki kritik bir ayrıntıya dikkat çekerek, “Artık reklâm verirken hedef kitle belirli bir kişi seçimine kadar daraltılabiliyor. Yani reklâmlarınızı sadece sizin belirlediğiniz kriterlere uyan tek bir kişinin görmesini sağlayabiliyorsunuz" dedi.

ADIM ADIM İZLENİYORUZ

Albeniz, "Reklâmların geri dönüşüm izlemeleri yolu ile kişiler adım adım takip edilebiliyor. Online reklâm endüstrinin bugünkü imkanları, reklâm verenlere hedef kitlelerine ulaşmaları için bir dizi enstrüman sunuyor. Bunlardan en önemlisi de hedeflenmiş reklâmlar oluyor” şeklinde konuştu. Bu sistemin uzun süredir var olduğunu ancak yarattığı tehlikenin ilk kez, üstelik akademik bir araştırma ile mercek altına alındığını kaydeden Albeniz, "Mevcut teknoloji sayesinde hedef kitle bir kişiye kadar bile daraltılabiliyor. Yani ortalama 1000 dolarlık bir reklâm bütçesiyle bir kişiyi, reklâmlarınızı görüntülediği sürece adım adım takip edebiliyorsunuz" ifadesini kullandı.

  • EĞİLİMLERİMİZ KAYDEDİLİYOR
  • "Reklâm veren örneğin reklâmının sadece Quran isimli Kur'an-ı Kerim uygulamasında gözükmesini sağlayarak, aynı zamanda da reklamını coğrafi ve demografik kriterlerle sınırlayarak dini tercihler konusunda bilgi toplayabilir. Bunlar akademik araştırmada verilen örnekler. Elbette çoğaltılabilir ve kötü amaçlarla kullanılabilir. Tehlike gerçekten büyük. Şu an Türkiye'de ve dünyada izlendiğinin dahi farkında olmayan milyonlarca kişi olabilir" dedi.

BİLGİLERİNİZİ BÖYLE SIFIRLAYABİLİRSİNİZ

Albeniz, "Örneğin Google PlayStore'dan uygulama indirirken, uygulamalarda reklâm olup olmadığını görebiliyoruz. Pek çok ücretsiz uygulama yem olarak kullanılabilir. Pek çok durumda olduğu gibi bu durumda da eğer bir şeyi satın almıyorsak, satılan ürünün kendisi biz olabiliriz, bizim bilgilerimiz olabilir. Yine başka bir çözüm de telefonumuzun ayarlarından MAID bilgimizi resetleyebilmek mümkün. Bunun için Android telefonun ayarlar menüsünden Google Ayarları, oradan da Reklâmlar bölümüne girerek Reset Advertising ID, ‘Reklâm Kimliğimi Sıfırla’ seçeneğini kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

#Teknoloji
#Takip
#Reklam
6 yıl önce