|

TANAP’ta test başladı

Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 4. Bakanlar Toplantısı Bakü’de yapıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şahdeniz projesinin yüzde 99’u TANAP’ın ise yüzde 95’inin tamamlandığını açıkladı. Enerji Bakanı Berat Albayrak ise TANAP’ın ilk test çalışmalarına geçen ay başlandığını ve temmuzdan önce hattın açılışının gerçekleştirileceğini belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 00:30 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'yi Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın temsil ettiği toplantıya Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri de katıldı.
Türkiye'yi Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın temsil ettiği toplantıya Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri de katıldı.

Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 4. Bakanlar Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de dün gerçekleştirildi. Avrupa Birliği, Gürcistan, Bulgaristan, İtalya, ABD, Karadağ, Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan, Türkmenistan ve Romanyalı yetkililerin yer aldığı toplantıda Türkiye’yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak temsil etti. Konferansın açılışında konuşan Albayrak, Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru’nun önemli safhalarının tamamlandığını ifade etti.

TANAP’TA TESTE BAŞLADIK

Projenin 45 milyar doları aşan yatırımla üretimden nihai tüketiciye kadar büyük bir değer zinciri oluşturduğuna dikkat çeken Albayrak, TANAP’ın ilk test çalışmalarına geçen ay başlandığını ve temmuzdan önce hattın açılışının gerçekleştirileceğini aktardı. TANAP’ın Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve Milli Enerji ve Maden Stratejisi açısından önemli ve hayati bir proje olduğunu vurgulayan Albayrak, "Türkiye son iki yılda arz güvenliği konusunda önemli adımlar attı, atmaya devam edecek" dedi.

AKDENİZ GAZI İÇİN ‘KAZAN-KAZAN’ ÇAĞRISI

Albayrak, son dönemde Doğu Akdeniz’de önemli gelişmeler yaşandığına da işaret etti. Albayrak, Bakü’deki toplantıda şu önemli çağrıda bulundu: “Türkiye, TANAP ve TAP projeleri ile Hazar’daki doğal kaynakların dünya piyasalarında taşınmasında ne kadar büyük önem arz ediyorsa, Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların Avrupa ve dünya pazarlarına taşınması için de en makul ve en rasyonel alternatiftir. Tüm uluslararası taraflara çağrıda bulunuyorum. Gelin bu fırsatları iyi kullanalım. Bölgedeki ihtilafları, belirsizlikleri daha da artıracak gerilimler yerine kazan-kazan usulünü uygulayalım. Türkiye’nin barış ve huzur öncelikli yaklaşımı, hiçbir zaman pasiflik olarak görülmemelidir. Adada tarafların huzur ve refahı için ortaya konulan bu yaklaşıma rağmen bugün karşılaştığımız fotoğraf, bir oldu bitti çabasıdır.”


RUM KESİMİNİN AKDENİZ'DEKİ PARSELLEME ÇABASINA TEPKİ

Albayrak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı ve uluslararası hukukla bağdaşmayan parselleme çabasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kıbrıs Türklerinin adanın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olduğunu kaydeden Albayrak, şunları söyledi: "Başta Doğu Akdeniz olmak üzere bölgemizdeki doğal kaynaklar için Türkiye öncelikli ve en büyük pazar konumundadır. Bu kaynakların Avrupa'nın enerji arz güvenliği konusunda taşınması hususunda da önemli bir güzergahtır. Avrupa'nın enerji arz güvenliğini kendi enerji arz güvenliğimizden ayrı görmüyoruz."

  • YILLIK KAPASİTESİ 50 MİLYAR METREKÜP
  • 23 Ocak’ta TANAP’a doğalgaz verilerek test edilmeye başlandı. TANAP şu an yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz nakletme kapasitesine sahip. Bu miktarın gelecekte 31 milyar metreküpe çıkartılması planlanıyor. TANAP’ın devamı olan TAP’ta ise çalışmaların yüzde 67,2’si gerçekleştirildi. Bu hattın yıllık taşıma kapasitesi ilk aşamada 10 milyar metreküp olacak, daha sonra ise 20 milyar metreküpe kadar genişletilecek. 2020’de tamamlanması hedeflenen TAP’ın devreye girmesiyle Türkiye üzerinden geçen doğalgazın Avrupa’ya iletilecek.
iŞBİRLİĞİMİZ GENİŞLİYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasında yıllar önce kurulan bölgesel iş birliğinin şimdi diğer ülkelerin de katılımıyla daha kapsamlı bir işbirliğine dönüştüğünü belirtti. Aliyev, bu hatla sadece Azerbaycan doğalgazının değil, Hazar’ın doğusundaki ülkelerin de enerji kaynaklarının taşınacağını kaydetti.

Projede gelinen durumla ilgili bilgi veren Aliyev, “2017’de büyük işler yapıldı. Şahdeniz 2 yatağında çalışmaların yüzde 99’u, Güney Kafkasya Boru Hattı’nın yüzde 95’i, TANAP’ın yüzde 95’e yakını tamamlandı. TAP’da ise çalışmaların yaklaşık yüzde 66’sı gerçekleştirildi” dedi. Yeteri kadar doğalgaz rezervine sahip olduklarını belirten Aliyev, şunları kaydetti: “Kanıtlanmış doğalgaz rezervimiz 2,6 trilyon metreküptür. Fakat daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Azerbaycan enerji kaynaklarını dünya piyasasına çıkaran güvenilir ortak olacaktır. Güney Gaz Koridoru enerji güvenliği projesidir.”

#TANAP
#Doğalgaz
#Akdeniz
#Petrol
6 yıl önce