|

Ticarette milli para dönemi

Türkiye ve İran yüksek düzeyli, dördüncü stratejik konsey toplantısını gerçekleştirdi. Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani başta milli paralarla ticaret olmak üzere enerji, turizm, askeri ve kültürel konuları kapsayan görüşmeler yaptı.

Yeni Şafak
16:30 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 18:05 - 4/10/2017 Çarşamba
Türkiye ve İran'dan milli para hamlesi.
Türkiye ve İran'dan milli para hamlesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran’da ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli karar olurken, bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacağı açıklandı. Üç gümrük kapısının da 24 saat çalışacağı ifade edildi.


"Yerli parayla alışveriş yapmaya karar verdik"

İran’daki temaslarında verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turizm bütün bu konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesile ile bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle görüşmeleri gerçekleştirdiler. Türkiye ve İran arasındaki son dönemlerdeki üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi çok daha farklı olumlu düzeye taşıyacaktır. Aslında yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar dolar hedefimiz ticaret hacmi itibariyle vardı. Fakat bu son dönemlerde 10 milyar dolarda takılı kaldı" dedi.

Erdoğan, "Dördüncü Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyde 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyici maddesi oldu. Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına, savunma sanayine varana kadar her türlü alanda yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmalarını teşvik ettik" ifadelerini kullandı.


  • "Merkez Bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki finans sektörüne bir canlanma, hareketlilik getirme kararına vardık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alış veriş yapma fikrini hayata geçirme kararını verdik" dedi.



Erdoğan, "Merkez Bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu yöndeki anlaşmayı imzalayacaklar. Bunlarla birlikte bankalarımızın İran’da şube açmaları aynı şekilde İran bankalarının Türkiye’deki şube sürecini zenginleştirmeleri hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma kararımızı ortaya koyduk. Enerji Bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlarımızın kendi aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübenizi İran’la özellikle paylaşmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyetler noktasında ciddi geçmişe sahip olan İran'da Türkiye’den binlerce kişinin ziyarete geleceğine inandığını kaydederek, THY’den İran’a yapılan seferlerin bu durumun bir işareti olduğunu sözlerine ekledi.

Turizm sektöründeki yatırımları İran’da yatırım yapmaya teşvik ettiklerini aktaran Erdoğan, bölgesel sorunların gündemde olduğunu bildirdi.


"Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da geliştiğini vurgulayarak, "Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık" dedi.

Ruhani, "İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacağını açıklayan Ruhani şu ifadeleri kullandı:

"Türk tarafı İran'da daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

  • Turizmle ilgili iki ülke ortak çalışmalar geliştirmeye hazır olduğunu belirtti. İki ülke de ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirerek yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istiyor."

#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Ekonomi
#Milli para
#Merkez Bankası
6 yıl önce