|

TL'den dolara geçmek isteyenlere 2018 hatırlatması: Kayıp büyük olmuştu

Dolarda 2018'de yaşanan tablonun benzeri yaşanıyor. Koronavirüs salgının ortaya çıkardığı endişelerle yükselişe geçen dolar 7 TL'nin üzerine çıkarken bu durumu fırsata çevirmek için TL'den dolara geçmek isteyenler için ise kritik bir hatırlatma öne çıkıyor. 2018 yılında ABD'nin Rahip Brunson üzerinden Türkiye'ye yönelik başlattığı ekonomik savaş sonrası 7 TL'nin üzerine çıkan dolara karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Türkiye tek vücut olurken, peş peşe atılan adımlar ile bir haftada yeniden 5'li seviyelere geri dönülmüştü. O dönem TL'den dolara geçip düşüş sonrası yeniden TL'ye geçmek isteyenlerin kaybı ise büyük olmuştu.

12:16 - 6/05/2020 mercredi
Güncelleme: 12:32 - 6/05/2020 mercredi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş döviz bürolarına akın etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş döviz bürolarına akın etmişti.

Koronavirüs salgınının ortaya çıkardığı ekonomik endişeler, son dönemde bilançolarını açıklayan şirketlerin karlarının düşük gelmesi ve çoğu ülkenin açıkladığı düşük ekonomik göstergeler, rezerv para ve güvenli liman niteliğindeki dolara ilginin artmasına yol açtı.


Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güçlenen dolar iç piyasada bugün itibariyle 7,16 seviyelerine kadar çıktı.

2018'DE DE BENZER BİR TABLO YAŞANMIŞTI

2018 yılında ABD'nin Rahip Brunson üzerinden Türkiye'ye yönelik başlattığı ekonomik savaş sonrası 10 Ağustos'ta dolar 7,23 seviyelerini görürken, Euro ise 8.2390 lira ile tarih zirvesini test etti.

Peş peşe gelen rekor yükselişler sonrasında Türkiye'de birçok kişi krizin daha da derinleşeceğini düşünerek zirve seviyelerinden döviz almakta tereddüt etmedi.

Ancak Brunson krizinin derinleşeceği ve TL'nin değer kaybedeceği beklentileri ile o tarihte dolara yatırım yapanlar umduğunu bulamazken, kayıpları da büyük oldu.


TEK VÜCUT OLUNDU

ABD'nin Rahip Brunson üzerinden Türkiye'ye yönelik başlattığı ekonomik savaşa karşı Türkiye kurum, kuruluş ve vatandaşları ile o dönem tek vücut oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı sonrası harekete vatandaşlar ise ellerindeki dövizleri bozdurarak TL seferberliğine katıldı.


BİR HAFTADA 5'Lİ SEVİYELERE İNDİ

Atılan adımlar ise çok kısa sürede etkisini göstermeye başladı. Spekülatif ataklar ile 7,23 seviyelerini gören dolar kararlı duruş, alınan tedbirler ve bozdurulan dövizlerin etkisi ile düşüşe geçerek bir hafta 6 liranın altına gerileyerek 5,85 seviyelerine indi.



10 BİN TL'DE İKİ BİN TL'DEN FAZLA KAYIP!

Dolardaki düşüş sonrası 2018 Ağustos ayında 10 bin liraya karşılık 7.2393 liradan yaklaşık 1381 dolar alan vatandaş, 1 yıl sonra tekrar TL'ye dönmek istediğinde eline geçen para 7 bin 771 lira oldu.

#Dolar
#Döviz
#Piyasalar
#Koronavirüs
#Euro
#Döviz bozdurma seferberliği
#Dolar bozdurma kampanyası
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#2018 döviz krizi
il y a 4 ans