|

Turizmciler Avrupalı turistlere yöneldi

Geçen yıl Rus uçaklarına, uçak başına verilen 6-7 bin dolarlık desteğin bu yıl Avrupa ülkelerinden gelebilecek uçak firmaları ve tur operatörlerine verilmesi için çalışma yürütülüyor.

Yeni Şafak
11:16 - 26/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:42 - 26/12/2015 Cumartesi
AA

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Dinler, Kültür ve Turizm bakanlığının bu yıl Rusya başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinden turist getiren seyahat acentelerine tarifesiz (charter) uçak seferi başına verdiği 6-7 bin dolarlık desteğin gelecek yıl Avrupa ülkelerini kapsaması için çalışma yürütüldüğünü söyledi.



Dinler, yıllardır Türkiye'nin en önemli turizm pazarını Rusya'nın oluşturduğunu, ülkeler arasında yaşanan krizin en fazla etkilediği sektörlerin başında da turizm olduğunu anlattı.



Rusya'nın 2015 öncesinde Türkiye'nin bir numaralı pazarı olduğuna dikkati çeken Dinler, bu yıl Rusya'da yaşanan kriz nedeniyle bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısında 800 bin ila 1 milyon kişi arasında düşüş yaşandığını ve bunun sonucunda Rusya'nın Almanya'nın ardından ikinci sıraya gerilediğini belirtti.



Dinler, bu pazarın tamamen kaybedilmesi ihtimaline karşı turizmciler olarak çalışma yürüttüklerini anlatarak, "Son olaylarla Putin'in charter firmalarına Türkiye'ye gitmemeleri konusunda yasak koyması turizm sektörünün üzerinde kara bulutların dolaşmasına neden oldu. Bununla ilgili turizmciler olarak Türkiye Otelciler Federasyonu nezdinde Turizm Bakanımız Mahir Ünal'a neler yapılabileceği, nelerin yapılması gerektiğiyle alakalı eylem planı sunduk. Bakanımız bizi dinledi, gerekli notları aldı ve bunları Başbakan'a sundu. Ekonomi koordinasyon toplantısında ne gibi çalışmalar yapılacağı, Rus pazarını nasıl telafi edeceğimiz yönünde çalışmalar yapılacak" diye konuştu.



Avrupalı turistleri Türkiye'ye getirme çalışması


Turizmcileri umutlandıran en önemli çalışmanın Avrupa'dan turist getiren firmalar ve tur operatörlerine sağlanacak avantajlar olduğuna değinen Dinler, şunları kaydetti:



"Geçen yıl Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye, Rusya'dan gelen charter firmalarını uçak başına destek vermişti. Çünkü onların para birimi yaklaşık 2,5 kata yakın değer kaybetmişti. Krizin Türkiye'ye gelecek turist sayısını etkilememesi için katkı mahiyetinde böyle bir çalışma yapılmıştı. Geçen yıl Rus uçaklarına verilen uçak başına 6-7 bin dolarlık desteğin bu yıl Avrupa ülkelerinden gelebilecek uçak firmaları ve tur operatörlerine verilmesi için çalışma yürütülüyor.



Türkiye'ye gelip harcama yapabilecek potansiyeli olan ülkeler belirlendi. Almanya, Litvanya, İsveç, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya gibi ülkelerin yer aldığı yaklaşık 12 ülke listede. Mesela İspanya'dan gelecek uçaklara ve tur operatörlerine böyle bir destek verilmesi düşünülmüyor çünkü İspanyol turistleri Akdeniz bölgesini zaten tercih etmiyor. Avrupa'dan gelecek charter firmaları ve tur operatörlerine vereceğimiz destekle belli bir turist sayısına ulaşabilirsek Rusya'dan doğacak zararımızı minimize edebiliriz. Turizmciler olarak bu çalışmadan umutluyuz. Ayrıca Avrupalı turistler Rus turistlere göre daha fazla harcama yapıyor. Bunu başarabilirsek turizm gelirlerinde de artış sağlayabiliriz."



"Rusların gidebileceği başka ülke yok"


Rusya'nın birçok alanda olduğu gibi turizm konusunda da Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirten Dinler, bu ülkede rezervasyonların başladığı şubat ayına kadar ilişkilerin normalleşmesi sürecine girilebileceğini ifade etti.



Turizmciler olarak bu konuda ümitli olduklarını, Rus seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin de normalleşme yönünde beklentileri olduğunu dile getiren Dinler, "Türkiye'nin Rus turistlere, Rus turistlerin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Çünkü Rusların gidebileceği başka ülke yok. Onları şu anda İsrail, Yunanistan gibi ülkeler istiyor ama onların ne otelleri ne verdikleri hizmet ne de sistemleri Türkiye'nin kalitesinde değil. Biz verdiğimiz hizmete göre fiyat olarak çok iyiyiz. O yüzden de Rus turistler Türkiye'den vazgeçmek istemiyor" şeklinde konuştu.

#KAPTİD
#Yakup Dinler
#Rusya
#Turizm
#turistler
#Avrupalı turistler
8 yıl önce