|

TürkAkım’ın doğalgazı buradan gelecek

Rus Enerji şirketi Gazprom, dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervinin bulunduğu aynı zamanda TürkAkım’ın da başlangıç noktası olarak kabul edilen Novi Urengoy tesislerininin kapılarını Türk gazetecilere açtı.

Yeni Şafak
12:27 - 28/01/2018 Pazar
Güncelleme: 12:32 - 28/01/2018 Pazar
IHA
TürkAkım’dan geçecek doğalgazın büyük kısmı, hava sıcaklığının genelde eksi 40 seviyelerinde olduğu Urengoy bölgesinde bulunan doğalgaz üretim tesisinden sağlanacak.
TürkAkım’dan geçecek doğalgazın büyük kısmı, hava sıcaklığının genelde eksi 40 seviyelerinde olduğu Urengoy bölgesinde bulunan doğalgaz üretim tesisinden sağlanacak.

2019 yılı sonundan önce faaliyette olması beklenen ve TransBalkan hattının yerine geçecek olan TürkAkım projesinin tanıtımı kapsamında Rus Enerji şirketi Gazprom, Türk gazetecilerle Sibirya’da bulunan Rusya’nın ’Gaz Başkenti’ Novi Urengoy’da biraraya geldi. TürkAkım’dan geçecek doğalgazın büyük kısmı, hava sıcaklığının genelde eksi 40 seviyelerinde olduğu Urengoy bölgesinde bulunan doğalgaz üretim tesisinden sağlanacak. Tesiste bir yıl içinde TürkAkım’ın yıllık 31,5 milyar metreküplük toplam kapasitesini karşılayabilecek miktarlarda doğalgaz üretiliyor. Söz konusu kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak.



TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak, Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaşatacak. Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında denizaltına inip, İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de Türkiye kıyısına çıkacak. Proje ayrıca, yıllık 31,5 milyar metreküp kapasitesiyle Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak.

22 doğalgaz arıtma tesisi bulunuyor

Alınan bilgilere göre Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde kutup dairesi dolaylarında 5 bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahasında doğalgaz, doğalgaz kondensatı ve petrol üretiliyor. Urengoy’de 22 doğalgaz arıtma tesisi, 2 petrol arıtma tesisi, 20 pompa istasyonu, 5 gaz soğutma istasyonu ve petrol kaynaklı doğalgaz için 2 kompresör istasyonu faaliyet gösteriyor.


Kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak

Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın yaklaşık yüzde 70’ini üreten Urengoy bölgesinin, Rusya’dan Karadeniz’in altından Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz aktaracak TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’ndan akacak doğalgazın çok büyük kısmını sağlayacağı yetkililer tarafından belirtilenler arasında.

16’ncı Doğalgaz Sahası gibi bir üretim tesisinde bir yıl içinde tek başına neredeyse TürkAkım’ın yıllık 31,5 milyar metreküplük toplam kapasitesini karşılayabilecek miktarlarda doğalgaz üretiliyor. Söylenenlere göre söz konusu kapasitenin yarısı Türkiye’nin kullanımına sunulacak.

#TürkAkımı
#Gazprom
#Doğalgaz
#Rusya
#Novi Urengoy
6 yıl önce