|

Türkiye boyun eğmeyecek

Türkiye’yi faiz ve kurlar üzerinden esir almak isteyen çevrelere karşı atılan adımlar sıklaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaretin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya haftaya Londra’ya gidecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:48 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Şimşek ve Çetinkaya, finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarına Türkiye’deki fırsatları anlatacak.
Şimşek ve Çetinkaya, finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarına Türkiye’deki fırsatları anlatacak.

Türkiye üzerinde oynanan ekonomik oyunlara dur demek için hükümet ve ekonomi bürokratları temaslarını arttırıyor. Türkiye'nin gücünü ve yatırım fırsatlarını yabancı yatırımcılara ve finans kuruluşu temsilcilerine anlatmak için Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, gelecek hafta önemli iki buluşma yapacak.

İstanbul ve Londra'da bir dizi görüşme yapacak olan Şimşek ve Çetinkaya; Türkiye’nin mali piyasalardaki sıkı duruşunun korunacağını da hatırlatacak.

İLK ZİYARET 28 MAYIS'TA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul'da 28 Mayıs Pazartesi günü finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarla görüşecek. Daha sonra İngiltere'ye hareket edecek olan Şimşek ve Çetinkaya, 29 Mayıs Salı günü Londra'da yabancı fon yöneticileri ve iş adamlarıyla buluşacak. Burada yapılacak görüşmelerde fon yöneticilerine ülkeye yapılacak her yatırımın karşılığının alınacağı, para ve sermaye piyasalarında fiyatların alım için uygun seviyelerde olduğu aktarılacak.

İŞ DÜNYASINDAN DESTEK

Spekülasyonlara karşı atılan adımlar iş dünyası tarafından da destek gördü. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bankacılık sektörünün güçlü yapısının, ekonomimiz açısından önemli bir güven kaynağı olduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, başta siyasetçiler olmak üzere vatandaşından tüccarına, bürokratından tüm partilerin mensuplarına kadar herkese milli bir görev düştüğünü aktardı.

TL İLE DIŞ TİCARET

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, öngörülebilirlik ve fiyat istikrarına dikkat çekti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de dış ticaretin TL ile gerçekleşmesi için yoğun bir gayret içinde olduklarını kaydetti.

  • Ekonomimiz ilgiyle izleniyor
  • Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, hem yurt içinde hem yurt dışında, Türkiye ekonomisi politikalarının büyük bir ilgiyle takip edildiğine dikkat çekti. Bilecik, Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Yapısal reformlar ile yabancı kaynak bağımlılığını azaltmayı biz de istiyoruz. Bugünlerde, art arda pek çok paket açıklandı. Güçlü bir vergi reformuna ihtiyaç var. Ayrıca, 'risk sermayesi, kitlesel fonlama, melek yatırımcılar' gibi kavramlar hala yeterli değeri görmedi. Girişimcilikte banka kredilerine alternatif oluşturulamadı. Bankalarımızın sermaye yapısı güçlü. Sağlıklı bir sektörümüz var ama büyümeyi sürekli ucuz banka kredisiyle fonlamamız, sermaye piyasalarımızı geliştirmeden yola devam etmemiz mümkün değil" dedi.

Nereye kadar?

Felaket tellalcılarının derdinin yüksek faiz olmadığı da dün test edildi. Merkez Bankası faizleri 300 baz puan artırmasına rağmen dolar kısa süreli düşüşün ardından tekrar 4,7970’e kadar yükseldi. Öte yandan Merkez’den bir döviz hamlesi daha geldi. Merkez, vadeli döviz satım pozisyon tutarını 8 milyar dolara çıkarabilecek. Net satış tavanı da 300 milyon dolar oldu.

#Mehmet Şimşek
#Ekonomi
6 yıl önce