|

Yatırımcılara güven mesajı

Zeytin Dalı Harekatı’nın ekonomiye etkisini Davos’ta yorumlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dünyaya güven mesajı verdi. Şimşek, “Ekonomiye etkisini sınırlı görüyorum. Türkiye’nin gücünü, kudretini ortaya koyuyor ama mali alanımız da çok güçlü” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:44 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bakan Şimşek, Davos'tan iş adamlarına seslendi
Bakan Şimşek, Davos'tan iş adamlarına seslendi

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 48’inci Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla bulunduğu Davos’tan dünyaya güven mesajı verdi. Zeytin Dalı Harekatı’nı yorumlayan Şimşek, Türkiye’nin gücünün yerinde olduğunu belirterek, ekonomik anlamda bir etkilenmenin olmayacağını vurguladı.

GELİŞMİŞ ÜLKELER ÇOK KORUMACI

Küresel ekonomik krizin ardından bir toparlanma yaşandığına işaret eden Şimşek, diğer boyutlarda ise sancıların, artçı şokların devam ettiğini belirtti. Dünyanın biraz da gelişmekte olan ülkelerin satın alma gücü paritesi anlamında gelişmiş ülkeleri yakalayacak olmasının sancılarını yaşadığına işaret eden Şimşek, gelişmiş ülkelerin korumacı yaklaşımlarına karşın gelişmekte olan ülkelerin liberalizasyonu savunduğunu söyledi. Ticaret açısından Avrupa’nın hala kurala dayalı, açık, hukuk devletinin işlediği bir bölge olduğuna değinen Şimşek, bu anlamıyla Türkiye’nin batıyla ticaretinde bir sıkıntı görmediğini söyledi. ABD’ye ticareti ise son dönemdeki politik gelişmelerden ziyade korumacılık eğiliminin etkileyebileceğini vurgulayan Şimşek, Ortadoğu ve Afrika’ya açılımda başarı sağlandığını belirtti.


AB İLE İLİŞKİLER SINIRDAN DÖNDÜ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesine yönelik, orta vadede iyimser olduğunu, kısa vadede ise Avrupa’nın rasyonel davranmadığını dile getirdi. Türkiye’nin bazı ülkelerle olan siyasi gerilimlerinin araya girdiğine değinen Şimşek, şöyle konuştu: “Bu konuda birtakım iyileşmeler var. Almanya ile iyi bir diyalog içerisindeyiz. Hollanda ve Avusturya ile de önümüzdeki dönemde umarım pozitif bir trende girer. Çünkü hiç kimseyle bu anlamda sorun yaşamak istemiyoruz. Teröre karşı ilkeli bir tutum sergilemelerini istiyoruz.” Şimşek, Gümrük Birliği’nin orta vadede genişletilmesinin Türkiye’nin de menfaatine olduğunu kaydetti. Şimşek, “AB ile ilişkiler dipten döndü diyebilir miyiz?” sorusuna, “Döndü” cevabını verdi.

  • Daha fazla sermaye çekeceğiz
  • Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği Davos Zirvesi’ne katılan Kibar Holding CEO’su Tamer Saka da, zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu yılki teması ayrışma ve kutuplaşma olan zirvede ekonomik endişelerin siyasi endişelerin gölgesinde kaldığına dikkat çeken Tamer Saka, bunu hem ekonomik hem de siyasi alanda görmenin mümkün olduğunu belirtti. Zirvede gözlemlediği Türkiye algısına da değinen Tamer Saka, geçen yılki olumsuz havanın yerini biraz daha alışılmış ve kabullenilmiş bir Türkiye’nin aldığına dikkat çekti. Türkiye’ye karşı olan ilginin hâlâ diri olduğunu söyleyen Tamer Saka, “Türkiye’ye karşı hâlâ bir yatırım ilgisinin olduğunu söyleyebilirim. Her şeye rağmen 2018 yılında Türkiye’nin daha fazla yatırım çekebileceği ortama girebileceğini buradan görebiliyorum. Buna ilişkin sinyaller var” dedi.
Harekat mali açıdan etkilemez

Mehmet Şimşek, Davos’ta yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nın gündeme gelmediğini söyledi. Türkiye’nin kendisine yönelik tehditlere karşı meşru müdafaa hakkını kullandığını vurgulayan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye güçlü ve kararlı şekilde yoluna devam edecek. Ekonomiye etkisini sınırlı görüyorum. Önemli bir operasyon, Türkiye’nin gücünü, kudretini ortaya koyuyor ama mali alanımız da çok güçlü. Geçen sene de terörle mücadelede çok aktiftik. Benzer ölçekte olmasa da faaliyetlerimiz söz konusuydu. Suriye’de 2 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ’tan temizledik ve Türkiye orada aktif.”

#Mehmet Şimşek
#Ekonomi
#AB
6 yıl önce