|

YEKA güneşte umut oldu

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesinin Türkiye'nin geleceğine damga vurabilecek yatırımlardan biri olduğuna işaret ederek, “2018 yılında devreye girecek bir güneş enerjisi santralinin ABD'deki üretim maliyeti kilovatsaat başına ortalama 7,1 dolar/cent düzeyinde. Karapınar'da kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent rakamı çok daha uygun” ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 19:29 - 24/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
YEKA güneşte umut oldu
YEKA güneşte umut oldu

Kumbaroğlu, enerjide dışa bağımlılığın bu tür yatırımlarla azalacağına işaret ederek, “Maliyetleri hızla düşen bir teknolojinin geleceği sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Ortadoğu için de çok parlak.Türkiye'de bu teknolojilerin gelişmesi, Ar-Ge ve üretim yapılması özellikle güneş enerjisi potansiyeli yüksek Ortadoğu ülkelerine ihracat imkanı açısından çok önemli. Bu açıdan Karapınar santralinin yerlilik şartı önem taşıyor" dedi.







Yabancı sermaye ilgisi önemli


Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Türkiye'de en popüler yenilenebilir enerji çeşidinin güneş olduğunu belirterek, “İhale ile yaklaşık 1,3 milyar dolarlık toplam yatırımın en aza yarısı yabancı sermaye olarak gelecek, bu sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme” dedi. Kaleli, GÜNDER'in sektördeki tüm paydaşları bütünleştiren en önemli parçası olduğunu belirterek, “Karapınar YEKA ihalesinde, 19. turda fiyat psikolojik kilovaatsaat başına 7 dolar/cent sınırının altına inerek 6,99 dolar/cent olarak gerçekleşti” diye konuştu.




#Güneş enerjisi
#ABD
#Türkiye
#YEKA
7 yıl önce