|

Yeni dönemde de kaldıraç KOBİ

24 Haziran seçim yarışı sürerken, seçim beyannamelerinde yer alan ekonomik vaadler her kesim tarafından yakından takip ediliyor. İstikrarın temel hedef alındığı alanda KOBİ'ler ön plana çıkıyor. Yeni dönemde de KOBİ desteklerinin süreceğini vaadeden AK Parti'nin, kredi faiz desteği ve Kredi Garanti Fonu’nun kefalet sağladığı KOBİ sayısını katlama hedefi var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2018 Friday
Güncelleme: 01:27 - 8/06/2018 Friday
Yeni Şafak
​Yeni dönemde de kaldıraç KOBİ
​Yeni dönemde de kaldıraç KOBİ

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kaldı. Geçtiğimiz günlerde seçim beyannamesini açıklayan AK Parti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’i (KOBİ) unutmadı. KOBİ’ler önümüzdeki dönemde de ülkenin bel kemiği olmayı sürdürecek. 2009’da KOSGEB kanununda yaptıkları değişiklikle hizmet ve ticaret sektöründeki KOBİ’lerin de destekten yararlanabilmesini sağlayan AK Parti, 2002’de KOSGEB’e kayıtlı 4 bin işletme varken 2011 başında bu sayıyı, 500 bine ulaştırdı. Bugüne dek 187 bin işletmeye 10,4 milyar kredi sağladı. Yeni dönemde de KOBİ’leri destekleyen parti, KOBİ’lere ilk kez kredi faiz desteği verecek. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet sağladığı KOBİ sayısı artacak.

1 MİLYON LİRALIK DESTEK

KOBİ’lerin borsaya açılma maliyetlerini desteklemek üzere KOSGEB tarafından yeni bir destek programı oluşturulacak. KOBİ’lerin halka arzının maliyeti, diğer şirketlere göre yüzde 90 azalarak, kalan yüzde 10’u da KOSGEB destekleyecek. KOSGEB, (444 1 567) Çağrı Merkezi aracılığıyla 7/24 KOBİ’nin yanında olacak. Proje geliştiren KOBİ’ye 150 bin lira destek verilecek. AR-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerine ise 1 milyon liraya varan destekler verilecek.


KADIN GİRİŞİMCİLER UNUTULMADI

İş fikir kabul gören yeni girişimciye 27 bin liraya kadar hibe, 70 bin liraya kadar da kredi desteği sunulacak. Kadın girişimcilere desteklerde yüzde 10 oranında pozitif ayrımcılık yapılacak. Yeni girişimcilere iş sağlamak üzere 15 yeni İş Geliştirme Merkezi kurulacak. Kadın girişimcilerin, 100 bin TL'ye kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkânı sağlanacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi izni şeklinde değerlendirilecek.

İŞİNİ KURMAK İSTEYEN GENÇLERE 50 BİN LİRA

Kendi işini kurmak isteyen gençlere ise 50 bin liraya kadar destek sunma imkânı getirilecek. Kredi değil, 50 bin lira karşılıksız destek imkânı sunulacak. Bu miktar yetmiyorsa 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Gençlerin kullanacakları 100 bin lira kredi için yüzde 85 oranında kefalet imkânı da var. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanması da planlar arasında. İlk kez iş bulan her gençlerin maaşının 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Böylece hem işçi hem de işveren katkı sağlanacak. Lise mezunu gençlerin de 2 yıl boyunca genel sağlık sigortaları yapılacak.

  • ESNAFA FAİZSİZ KREDİ
  • Beyannamede önümüzdeki dönemde esnafa düşük faizli kredi uygulamasına devam edilecek. Ayrıca 30 bin Türk Lirası’na kadar faizsiz kredi desteği verilcek. KOBİ’lerin finansmana erişimini artırmak amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri tümüyle kaldıracak. Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, çok önemli, sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak. 51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu da kaldırılacak. Bu imkândan 251 bin küçük işletmenin yararlanmasını sağlanacak.

* 187 bin KOBİ’ye 10,4 milyarlık kredi

* KOSGEB’e kayıtlı işletme sayısı 500 bine çıktı

* 1 milyon liralık destek sağlanacak

* Yeni bir destek programı oluşturulacak

#Ekonomi
#Destek
#KOBİ
6 years ago