|

Ekonomimiz yine hedefte

Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni reform paketinden rahatsız olan çevreler, spekütalif haberlerle algı operasyonuna başladı. Albayrak’ın ABD temasları üzerinden saldıran medya tetikçileri, ekonomimizi yine hedefe koydu. Ziyarette, dünyanın 10 büyük fonuyla yatırıma dair görüşmeler görmezden gelindi.

Haber Merkezi
04:00 - 14/04/2019 Pazar
Güncelleme: 00:38 - 14/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Jonny Goulden (Solda), Berat Albayrak (Ortada) ve Murat Çetinkaya (Sağda)
Jonny Goulden (Solda), Berat Albayrak (Ortada) ve Murat Çetinkaya (Sağda)

Türkiye ekonomisi üzerinde spekülasyon oluşturmaya hevesli çevreler, 31 Mart seçimlerinin ardından açıklanan 2019 yılı reform programı üzerinden yeni bir algı operasyonuna başladı. Ağustos ayındaki spekülatif kur saldırılarını hatırlatan yeni girişimin hedefinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak var.

PAKETİN AÇIKLANDIĞI GÜN DÜĞMEYE BASILDI

  • 10 Nisan Çarşamba günü Bakan Albayrak tarafından açıklanan ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ reform paketi, iş dünyası tarafından olumlu karşılanırken, uluslararası haber ajansı Reuters’ın öncülük ettiği kara propaganda dikkat çekti. Paketin açıklandığı gün içeriğinden çok olumsuz taraflarını öne çıkaran yayın kuruluşu ilgili haberinde, belirlenen hedeflerin çeliştiği ve sonuca ulaşmanın zor olduğu bilgisine yer verdi.

KÜRESEL YATIRIMCILAR İLE YOĞUN MESAİ

Son olarak Bakan Albayrak ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın ABD ziyareti üzerinden karalama kampanyası başlatıldığı görüldü. Albayrak’ın ABD’deki yoğun temaslarında ana gündem yeni ekonomi paketi olurken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Albayrak’ın programının ilk gününde görüşmelerini gölgelemek için yapılan haberlere rağmen, ikinci günde de ekonomi diplomasisi hız kesmedi.

PROGRAM TAKDİR TOPLADI

Albayrak, ilk olarak 8 trilyon doların üzerinde varlık yöneten Eaton Vance, Carlyle Group, Alliance Bernstein, Blackrock, Bluebay Asset Managment, PIMCO ve Goldman Sachs Asset Management gibi küresel fonlarla, aralarında başkanlarının da olduğu üst düzey yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Burada, muhataplarının tüm sorularını yanıtlayan Albayrak, özellikle yeni yapısal dönüşüm paketi ile ilgili bilgi verdi. Albayrak’ın görüşmelerinde son 6 aylık süre içerisinde yaşananlar da masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, bir yatırımcı, “Ağustos ayından sonra Türkiye’nin bu zorlu virajı dönebileceğini düşünmüyorduk” ifadelerini kullanırken, bir başka yatırımcı ise, “Ortaya koyduğunuz 6 aylık performans takdire şayan. Bu başarılı performans piyasalar açısından çok önemli mesaj ve kredi oldu” şeklinde konuştu. Bakanlık kaynakları toplantılarla ilgili, “Oldukça verimli geçti. Yatırımcılar bu paketle yakından ilgilendi. Çok fazla detay öğrenmek istediler. Bakanımız, verilen taahhütleri hayata geçirecekleri mesajını çok net verdiler ” değerlendirmesinde bulundu. Kaynakların oldukça verimli ve kapsamlı olarak değerlendirdiği toplantılardan önce Reuters ve Financial Times tarafından yapılan haberlerin amacına ulaşmadığı ifade edildi.

  • Toplantıya yoğun ilgi
  • Bakan Albayrak’ın Perşembe günü gerçekleştirdiği bir diğer program ise JP Morgan tarafından düzenlenen yatırımcı toplantısı oldu. Ayakta bile yer bulmakta zorlanılan toplantı için “Uzun zamandır bu kadar kalabalık toplantı gerçekleşmedi” ifadeleri kullanıldı. Albayrak, YEP hedefleri Türkiye’nin borç yapısı, yeni reform paketi başta olmak üzere geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Ayrıca soruları da yanıtlayan Albayrak, Türkiye’nin İMF’ye ihtiyacı olmadığı mesajını bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu. Albayrak’ın Cumartesi programı resmi görüşmelerle devam etti.
#Berat Albayrak
#ABD
5 yıl önce