|

Eskişehir Han 2023 seçim sonuçları Cumhurbaşkanı, milletvekili genel seçim sonucu oy oranları

14 Mayıs Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de TBMM milletvekili genel seçimi için oy kullanıyor. Eskişehir Han seçim sonuçları ve oy oranları da oy verme işleminin bitmesi ve seçim yayın yasaklarının kalkmasının ardından belli olacak. YSK seçim verilerini paylaştığında İç Anadolu Bölgesi Eskişehir Han seçim sonuçlarına yenisafak.com seçim sayfası üzerinden anlık olarak ulaşabilirsiniz.

16:54 - 14/05/2023 Pazar
Güncelleme: 16:54 - 14/05/2023 Pazar
Yeni Şafak
Seçim 2023 Han seçim sonuçları
Seçim 2023 Han seçim sonuçları
Eskişehir Han
sonuçları 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri sonrası belli oluyor. YSK tarafından seçim yayın yasakların kaldırılmasının ardından
ve Milletvekili genel seçim sonuçları 2023 açıklanacak. Han Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve ATA İttifakı’nın oy oranları güncel olarak Yeni Şafak’ta yer alacak. İşte
, partilerin oy oranları.

Eskişehir Han Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Seçim yasaklarının kalkmasının ardından Eskişehir Han 2023 seçim sonuçları saat 21.00 itibariyle kamuoyu ile paylaşılmaya başlanacak. Ancak tam seçim sonuçlarının sandıklardan çıkan oyların sayımının bitmesinin ardından belli olması bekleniyor.

Oy Nasıl Kullanılır?

  • - Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin.
  • - Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi yanınızda bulundurun.
  • - Cep telefonuyla kabine girmeyin.
  • - Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.
  • - Pusulalarınızı tek zarfa koyun.
  • - Oy kullandıktan sona imza atmayı unutmayın.

Oy Kullanacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

- Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

- Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Nerede Oy - Kullanacağım" bölümünden öğrenebilirsiniz.

- Nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir.

- Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), Askeri öğrenciler, Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamazlar.

Seçim Günü Yasakları

Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz.

İttifak partilerin milletvekilleri nasıl hesaplanacak?

Oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, ittifakı oluşturan siyasi partilerin milletvekili sayıları, ittifakın aldığı toplam milletvekili sayısının, her partinin aldığı oy oranına göre dağıtılarak hesaplanacak.​​​​​​​

Sandık kurulları kaç kişiden oluşuyor?

Seçimlerde oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 5’i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak. Seçim günü oy verme süresinin 17.00 itibariyle dolmasıyla sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak.

YSK seçim sonuçlarının güvenliğini nasıl sağlıyor?

YSK, seçim sonuçlarının, ilçelerden hızlı ve güvenli bir ortamda merkeze aktarılması, sandık sonuç tutanakları ile seçim sonuçlarının siyasi partilerle eş zamanlı paylaşılması, seçimlerin hızlı, sağlıklı, ekonomik, şeffaf ve denetlenebilir biçimde gerçekleştirilmesi için 2007'den bu yana kısa adı SEÇSİS olan Seçim Bilişim Sistemi'ni kullanıyor.

Tüm sandık sonuç tutanakları kimlere veriliyor?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile ilgili hazırlıkları tamamladıklarını, her türlü güvenlik tedbirini aldıklarını bildirdi. Seçimin temel belgesinin sandık sonuç tutanağı olduğuna işaret eden Ahmet Yener, sandık kurullarında siyası partili üyelerin de bulunduğunu, tutanakların tüm sandık kurulu üyelerince ıslak imza altına alındığını vurguladı.

Yener, seçimde yarışan siyasi partilerin, tüm sandık kurullarında da yer aldığını, tüm sandık sonuç tutanaklarının, siyasi partilerin sandıkta görevli üyelerine de verildiğini belirterek, bu tutanakların, resmi formatında taranıp sisteme girildiğini, aynı zamanda siyasi partilerin genel merkezleriyle de paylaşıldığını hatırlattı. Seçimle ilgili kanunlarda da seçim sonuçlarına itiraz ve şikayet mercilerinin belirlendiğini ifade eden Yener, "Tüm bu mekanizmalar seçim boyunca işlemekte ve seçimlerimiz güvenli şekilde sonuçlandırılmaktadır." dedi.

Oy kullanmaya hangi belgelerle gidilir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "14 Mayıs bir demokrasi şenliği. Oy verme hakkına sahip tüm vatandaşlarımızın güvenli şekilde sandığa gitmelerini ve oylarını kullanmalarını öneririz." dedi.

Seçmenlere, oy kullanmaya giderken yanlarına, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanlarını, kimlik kartlarını, pasaportlarını veya kimlik kartı olarak kabul edilecek belgelerini ve varsa seçmen bilgi kağıtlarını almalarını tavsiye etti.

Kesin olmayan sonuç ne zaman açıklanacak?

YSK Başkanı Yener, seçmenlerin, oy verme kabinlerine girerken de YSK'nın belirttiği ilkeler çerçevesinde hareket etmelerini de önerdi.

Seçimin kesin olmayan sonuçlarının, YSK tarafından seçim günü açıklanacağını bildiren Ahmet Yener, "Kesin olmayan sonuçları, daha önceki seçimlerde olduğu gibi inşallah aynı gün açıklayacağız." dedi.

Eskişehir Han ilçesi hakkında genel bilgiler

Eskişehir'in ilçelerinden biri olan Han ilçesi, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir yerleşim bölgesidir. Han ilçesi, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir ticaret merkezi olarak hizmet vermiştir. Bölge, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri boyunca çeşitli kültürlerin etkisi altında kalmıştır.

İlçenin adı, tarihte sultanların konakladığı ve yolcuların mola verdiği bir hanın bulunması nedeniyle "Han" olarak belirlenmiştir. Osmanlı döneminde ise "Kara Han" adıyla anılmıştır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte ise Eskişehir iline bağlı bir ilçe olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Han ilçesi, Eskişehir ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 715 km²'dir. Doğusunda Sivrihisar ilçesi, batısında Mahmudiye ilçesi, güneyinde Bilecik'in Pazaryeri ilçesi ve kuzeyinde Eskişehir merkez ilçesi yer almaktadır.

İlçenin coğrafyası da oldukça zengindir. İlçe topraklarında, doğal güzellikleri ile ünlü Karagöl, Sivrihisar dağı, Sultan dağı ve Kocacık dağı gibi dağlar ve yaylalar bulunmaktadır. Ayrıca, ilçenin içinden Sakarya Nehri geçmektedir.

Han ilçesi, 7 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahalleler şunlardır:

  1. Cuma
  2. Han
  3. Kalkanlı
  4. Karapınar
  5. Kocacık
  6. Ortaköy
  7. Yaylabaşı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2021 yılı verilerine göre, Han ilçesinin toplam nüfusu 10.722'dir. Bu nüfusun yaklaşık %60'ı kırsal kesimde yaşamaktadır. İlçenin en büyük yerleşim yeri Han merkez mahallesidir.


#seçim 2023
#Han seçim sonuçları
#Eskişehir Han seçim sonuçları
#2023 Han cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
1 yıl önce