|

100 günde 400 proje

Başkan Erdoğan merakla beklenen eylem planını açıkladı. 100 günde yapılacak projeleri liste halinde sıralayan Erdoğan, "Aslında tamamlanacak proje sayısı binin üzerindedir. Biz bunlardan 400’üne yer verdik. Bu 400 proje yeni dönemin ateşleyicisi olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:33 - 4/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinden ekonomiye, dış ilişkilerden sağlık ve eğitime her alanda 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinden ekonomiye, dış ilişkilerden sağlık ve eğitime her alanda 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren 100 günlük eylem planını kamuoyuna açıkladı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa kabine Singapur’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dışında tam kadro katıldı. Törende konuşan Erdoğan, bütçe disiplinine uyulacağı mesajı verirken, şunları söyledi:

YENİ DÖNEMİN ATEŞLEYİCİSİ

“Bugün ilk 100 günlük icraat programımızı milletimizle paylaşıyoruz. Orta vadeli programı ağustos ayı sonuna kadar ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin plan çalışmalarına başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz. Bakanlarımızın her biri kendi alanlarıyla ilgili tüm projeleri, planları, taahhütlerimizi baştan sona gözden geçirdiler. Bunlardan 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler halinde listeleyip, bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. Aslında tamamlanacak proje sayısı binin üzerindedir. Biz bunlardan 400’üne yer verdik. Bu 400 proje yeni dönemin ateşleyicisi olacaktır.”

EKONOMİK SAVAŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ

“Son yıllarda ardı ardına yaşadığımız gelişmelerin ekonomi alanındaki programlarımızı yavaşlattığı bir gerçektir” diyen Erdoğan, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki hadiselerin hedefinde ekonomimizin de bulunduğunu görüyoruz. Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız. Bu tuzakları bize çok kurdular, hepsini de aştık, bunu da aşacağız” şeklinde konuştu. Erdoğan, halka şu çağrıda bulundu:

  • YASTIK ALTINDAKİ DÖVİZİ ALTINI ÇIKARIN
  • “Milletime buradan sesleniyorum, yastık altından gelin dövizlerinizi çıkartın, dolar ve altınlarınızı, avrolarınızı çıkartın. diyorum ki, yastık altından dövizlerinizi, altınlarınızı çıkartın, TL’ye dönüştürün. Yerli, milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun.”

FETÖ’DEN BÜYÜK ÖLÇÜDE TEMİZLENDİ

Erdoğan, “Türkiye tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar farklı terör örgütlerinin tehdidi altında bulunduğu dönemde İçişleri Bakanlığımıza önemli görevler düşüyor. Emniyet teşkilatımız FETÖ virüsünden büyük ölçüde temizlendi. Bürokrasiyi azaltmak için vatandaşlarımızdan istenen 295 belgeden daha vazgeçiyoruz. Uyuşturucu ile daha etkin mücadele için 31 ilimizde narko tim kuruyoruz. 31 ilimizde daha narkotimler kurulacak” dedi.

GÜVENLİK BİRİMLERİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ

Jandarmaya 2 genel maksat helikopteri ve SİHA kazandırılacağını vurgulayan Erdoğan, “Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erbaş; Sahil Güvenlik Komutanlığına 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erbaş alarak güvenlik birimlerimizi güçlendiriyoruz” diye konuştu.

YENİ DÖNEMDE 4 YENİ PAZAR

Yeni dönemde ihracata dayalı bir kalkınma planı uygulanacağını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Türk ekonomisinin lokomotifi olan ihracatı geliştirmek önceliğimiz. İhracatta yeni dönemde önceliğimiz Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarlarıdır. 100 Günlük İcraat Programımızın en önemli maddesi, İstanbul’daki yeni havalimanımızın 29 Ekim’de hizmete girecek olmasıdır. Ekonomiyle ilgili söylenenlere, kendilerine göre karalama programlarıyla sağa sola koşanlara bakmayın. Biz bunları aştık.”

Başkan Erdoğan, bu çağrısının ardından 100 günlük eylem planını kapsayan 400 proje hakkında detaylı bilgiler verdi.


Mega projeler

* Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacak. Kanal İstanbul Etüt Proje işi tamamlanacak. Yapım ihale ilanına çıkılacak.

* İstanbul yeni havalimanının 1’inci fazı hizmete girecek.

* 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin Yap-İşlet -Devret modeli ile ihaleye çıkılacak.

* 120 kilometre yeni otoyol daha yapılacak.

* Millet Bahçelerinin 5’inin açılışı yapılacak, 6’sının temeli atılacak ve 22’sinin ise proje çalışmalarına başlanacak.

* Arazi ihtiyacı olan iç ve dış yatırımların önünü açılacak.

* 30 adet kütüphane ‘Millet Kütüphaneleri’ ne dönüştürülecek.

En az 1000 TL emekli maaşı

* Emekli aylıkları en az 1000 TL’ye tamamlanacak.

* Şehit yakını ve gazilere çıkarılan SGK borçları terkin edilecek.

* Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerden ihtiyaç sahibi 526 aileye 60 milyon TL faizsiz konut kredisi kullandırılacak.

* Hasta ve işlem takibinde vatandaşların gereksiz radyasyon almasının önüne geçilerek sağlık alanında tasarruf sağlanacak.

* Er-erbaşların eş, çocuk, ana ve babalarının sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlanacak.

* Engelli sağlık kurulu raporları nedeniyle yaşanan sorunlar giderilecek.

* Üniversite mezunları gençlerin iş gücü piyasası ile tanışması için 5 bin gencin ‘İşe ilk adım’ projesinden yararlanması sağlanacak.

* Ağır kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı hastaların bulunduğu hanelerin elektrik faturaları ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçları karşılanacak.


Yargıda hedef süre uygulaması

* Yargı birimlerince yapılan 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesini mümkün kılacak bir altyapı oluşturulacak.

* Yargıda hedef süre uygulamasına geçilecek. Böylece soruşturma ve yargılamaların önceden ilan edilecek sürede tamamlanması sağlanacak.

* Arabuluculuk ve uzlaşma uygulamaları daha da etkinleştirilerek mahkemelerin yükü hafifletilecek.

* FETÖ ile mücadele çok yönlü şekilde sürdürülecek

* Vatandaşların mesnetsiz ihbarlarla suçlanmaması için etkin tedbirler alınarak ‘lekelenmeme’ hakkı korunacak.

* Çocuklara karşı cinsel istismar suçuyla mücadele kapsamında cezaların caydırıcılığı arttırılacak.

* Hayvanlara karşı işlenen öldürme ve eziyet eylemlerine karşı caydırıcı tedbirler alınacak. Cezayı yaptırımlar gündeme gelecek.

* Nafaka Ödeme Sistemi adil bir hale getirecek.

  • Sultan Alparslan Havalimanı
  • Başkan Erdoğan, açıklaması sırasında Muş Havalimanı’nın da adının da belli olduğunu duyurdu.
  • Erdoğan açıklamasında, “Şimdi heyecanlandım. Açılışta veririz diyordu arkadaşlar ama Muş ve Kahramanmaraş Havalimanlarının terminal binaları bitiyor. Şimdi artık Muş Havalimanı demeyelim dedik arkadaşlara. Oranın adını da Sultan Alparslan Havalimanı koyalım dedik” şeklinde konuştu.

Dev banka 17 yıl sonra geri dönüyor


1926 yılında kurulan ve 2001 yılında bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi kaldırılarak tasfiyesine karar verilen Emlak Bankası, 17 yıl aradan sonra geri dönüyor.

Erdoğan, 100 günlük eylem planı kapsamında Emlak Bank’ın tekrar faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi. Erdoğan, “Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankası’nı tekrar faaliyete geçirmeye yönelik başvuruları gerçekleştiriyoruz” dedi. Eski Genel Müdürü Engin Civan’ın adının karıştığı yolsuzluk iddialarıyla hatırlanan Emlak Bankası, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme yetkisi, 3 Temmuz 2001 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 4684 sayılı yasayla sona erdirilerek tasfiye edildi. Bankanın şubeleri de aynı yıl Ziraat Bankası ve Halkbank’a devredildi.


Akdeniz’de sondaj

* Doğalgaz erişim imkanı sunulan vatandaş sayısı 63 milyondan 66 milyona yükselecek. Şırnak ve Artvin’e de doğalgaz verilecek.

* Akdeniz’de 1 derin deniz ve 1 sığ deniz sondajına başlanacak.

* İlk 100 günde yurt yatak kapasitesine 75 bin ilave yatak sağlanacak.

Sistem tamamlanacak

* İlga edilen kanunların Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile düzenlenmesi tamamlanacak.

* Yeni kurulan Başkanlıklar, Ofisler ve Politika Kurullar işler hale getirilecek.

* Cumhurbaşkanlığı yeni teşkilat yapısı faaliyete geçirilecek

* Stratejik planların 81 il bazında ayrı ayrı takip ve izlenmesi için sistem kurulacak.


Münbiç yol haritası hayata geçirilecek

* PKK-PYD-YPG ve FETÖ’nün yurt dışındaki finansman kaynaklarının kesilmesi için diplomatik girişimlerde bulunulacak.

* Münbiç yol haritasının hayata geçirilmesi süreci tamamlanacak.

* Filistin’le ilgili İslam İşbirliği Teşkilatı, BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel kurulunda alınan kararların hayata geçirilmesi için tüm BM Genel Kurulu üyeleri ile çalışmalar devam edecek.

* AB, Rusya ve Moldova ile vize muafiyeti sağlanması için çalışmalar sürdürülecek.

* Musul ve Basra başkonsolosluklarımız yeniden faaliyete geçecek.



Göbeklitepe ziyarete açılacak

* İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Rami Kışlası kütüphaneye dönüştürülecek. Bu dönemde 30 kütüphane millet kıraathanesine dönüşecek.

* Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ören yeri ziyarete açılacak.

‘Çin’ açılımı

* Kamu idarelerinin harcamalarını gözden geçirmesini ve bu şekilde tasarrufların arttırılması sağlanacak.

* Dış borçlanmada Çin piyasasına açılım yapılacak.

* Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak.

* Halihazırda 35 farklı hizmetin sunulduğu İnteraktif Vergi Dairesi kapsamına 10 yeni hizmet eklenecek.


48’i savunma

* 400 projenin 48’ini savunma sanayi projeleri oluşturdu. Lazer silahlı sistemi geliştirilecek. Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirilecek. İnsansız Araçlar Geliştirilmesi Projesine başlanacak. 30 santimetre Altı Çözünürlüklü Yerli Gözlem Uydusu projesi geliştirilecek.

* Hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 farklı sınıfta İnsansız Kara Araçları Geliştirilmesi Projesi başlatılacak. 250 tank içeren ALTAY Seri Üretim Projesi sözleşmesi imzalanacak. 6 SİHA 58’e çıkarılacak. Savunma Sanayi Zirvesi gerçekleştirilecek.

Yurda dönüş seferberliği

* Güvenlik birimlerinin personel kapasitesi arttırılacak. 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi ile beraber 47 bin 773 güvenlik personeli alınacak.

* 20 bin yeni öğretmen ataması yapılacak.

* Okulların daha güvenli hale getirilmesi için her okula 1 polis görevlendirilecek.

* HÜRKUŞ Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.

* Bedelli askerlik sistemi uygulamaya geçecek.

* Bilim İnsanlarının Yurda Dönüş Seferberliği programı ilan edilecek.

* Ticaret hacminin arttırmak için mevcut 5 merkeze ilave 35 adet yeni Türkiye Ticaret Merkezi açılacak ülke ve şehirler belirlenecek.

#Başkan Erdoğan
#Proje
#Ekonomi
6 yıl önce