|

17/25 Aralık kumpası ABD'de planlanmış

FETÖ soruşturmasında casusluktan tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz ek ifade verdi. 17/25 Aralık kumpasından 1 yıl önce FETÖ’cü polis müdürleri Yakup Saygılı ve Yasin Topçu ile ABD’ye gittiklerini belirten Topuz, Washington ve New York Savcılığı’nda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Topuz, “Görüşmeler iş birliği mahiyetinde değil, bilgi paylaşımı şeklindeydi” dedi.

Yeni Şafak
13:42 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 14:16 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Metin Topuz, Yakup Saygılı, Yasin Topçu
Metin Topuz, Yakup Saygılı, Yasin Topçu

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un, soruşturma kapsamında alınan ek ifadesinde, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten FETÖ şüphelisi eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve söz konusu operasyonlarda dinleme yapan büronun amiri İbrahim Şener ile 2012 yılında ABD’ye gittiklerini söylediği öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ şüphelisi eski polisler ve eski firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "casusluk" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un ek ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Dinlemeyi yapan da gitti

Şüpheli Topuz’un, avukatı huzurunda alınan ifadesinde savcılığın sorularına cevap verdiği kaydedildi. Topuz’un, İstanbul’dan konsolosluk DEA görevlisi James Long, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten FETÖ şüphelisi eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve söz konusu operasyonlarda dinleme yapan büronun amiri İbrahim Şener ile 24 Eylül 2012’de ABD’ye gittiklerini söylediği kaydedildi. Topuz’un, bu heyetle ilk önce Washington Savcılığına gittiklerini, burada bölge savcısı Daniel Grooms ile görüştükten sonra 25 Eylül 2012’de DEA Genel Müdürlüğünde Finansal Suçlar Bölüm Başkanı Brian Mcknight, koordinatör Mark Snyder, diğer koordinatörler Margaret Williams ve Michael Barbuti ile görüştüklerini anlattığı öğrenildi. Daha sonra 27 Eylül’de 2012’de ise heyet olarak New York Güney Bölge Savcılığına gittiklerini anlatan Topuz’un, burada savcı Michael Ferrara ile, 28 Eylül 2012’de de DEA’nın New York bürosunda finansal suçlar bürosundaki grup şefi William Callaham ile görüştüklerini kaydettiği aktarıldı.


Bilgi aktarmışlar

Washington’da savcılık binası karşısındaki bir otelde, New York’ta da ise İkiz Kuleler yanındaki bir otelde kaldıklarını beyan eden Topuz’un, bu ziyaretlerin bilgi alışverişi mahiyetinde değil de bilgi paylaşımı şeklinde olduğunu belirterek, "Doğrudan devam eden soruşturma ve tahkikatlara ilişkin iş birliği mahiyetinde değil de bilgi paylaşımı şeklinde idi" iddiasında bulunduğu ifade edildi. Topuz’un ifadesinde bahsettiği eski polisler Yakup Saygılı, Yasin Topçu ve İbrahim Şener, “17 ve 25 Aralık soruşturması”nda kumpas kurup usulsüzlük yaptıkları ve darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla açılan davalarda tutuklu olarak yargılanıyor.


#ABD
#17/25
#Aralık
6 yıl önce