24 yıl sonra en büyük fay yarıkları oluştu

12:50, 10/02/2023, Cuma
Diğer
24 yıl sonra en büyük fay yarıkları oluştu
Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin merkezi sayılan Pazarcık’a en yakın bölge sayılan Tevekkeli köyünde fayın yolları 4 metre sola kaydırdığı saptandı. Bölgede incelemelerde bulunan ekipten jeoloji mühendisi Prof. Akyüz, “Gölcük depreminden sonraki en büyük fay atımları oluştu” dedi.

Fay hattının geçtiği yüzeyde araştırma yapmak için bölgeye giden uzmanlar depremin tetiklediği bölgede, 4 metreye ulaşan kayma ve atım tespit etiler. Deprem bölgesinde fay hattının yüzeydeki tahribatı ile deformasyonları inceleyen ilk ekip, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak oldu.


Adıyaman’dan Kırıkhan’a uzanan hatta incelemelerde bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, “Amacımız her iki büyük deprem kırılan fay hattını ortaya çıkarmak ve kırılmayan kısımları saptamak. Adıyaman’dan Kırıkhan’a kadar olan kırılma hattını gözlemledik. Depremin merkezi sayılan Pazarcık’a en yakın bölge sayılan Tevekkeli Köyü’nde fayın yolları 4 metre sola kaydırdığını saptadık. Kahramanmaraş-Gaziantep yolunda büyük yarıklar oluşmuş. Ayrıca kırılan fay segmenti tren yolunu da Şekeroba mevkinde kesip sola atmış. Gölcük depreminde de benzer deformasyonları görmüştük. Anadolu bloğu 3 metre batıya hareket etti” dedi.



Prof. Dr. Sözbilir, Prof. Dr. Özkaymak ve Prof. Dr. Karabacak bölgede incelemelerde bulundu. Deprem bölgesine giden İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden uzmanlar ise Türkoğlu ilçesinden Amik Ovası’na uzanan hatta ilk tespitlerini yaptılar. Grupta yer alan isimlerden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Serdar Akyüz, şu saptamaları aktardı: “Fay hattını bölgede çok net görebiliyoruz. Türkoğlu’ndan güneye Amik Ovası’na doğru zemin etüdleri gerçekleştirmeye başladık.


Türkoğlu’ndan güneye uzanan hatta derin yarıklar ve 4 metreye varan atımları saptadık. Yumuşak zemin üzerine inşa edilen tasarım kusurlu yapılarda ağır hasar veya göçme söz konusu. 7.7 olduğu açıklanan depremde bloklar arasında yer değiştirmeler açıkça göze çarpıyor. Türkoğlu’nda 3.5 metrelik yer değiştirme ölçtük ancak 6 metreye varan blok hareketleri olduğunu tahmin ediyoruz. Gölcük depreminden sonra 5 metre atımlar görmüştük. Gölcük depreminden sonraki en büyük fay atımları oluştu.”



Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026