|

4 lider İstanbul’da Suriye’yi konuşacak

İstanbul, Suriye'deki soruna çözüm bulmak amacıyla önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. Erdoğan'ın ev sahipliğinde Putin, Macron ve Merkel 27 Ekim'de biraraya gelecek. BM'den yapılan açıklamada da "Zirve tam zamanında yapılıyor. Güçlü aktörlerin biraraya gelmesi olumlu bir gelişme" denildi.

Haber Merkezi
04:00 - 20/10/2018 السبت
Güncelleme: 02:41 - 20/10/2018 السبت
Yeni Şafak
İbrahim Kalın
İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Konulu Dörtlü Zirve'nin Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla 27 Ekim'de İstanbul'da düzenleneceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Emmanuel Macron ve Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Sayın Angela Merkel’in katılımlarıyla gerçekleşecek dörtlü zirve toplantısı 27 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek" bilgisini verdi.

KALICI ÇÖZÜM ARANACAK

Kalın, "Zirve toplantısında başta sahadaki durum, İdlib mutabakatı ve siyasi süreç olmak üzere Suriye ihtilafının tüm veçheleriyle ele alınması ve ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ AKTÖRLER

Birleşmiş Milletler'den (BM) de zirveye destek geldi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İstanbul'da yapılacak zirvenin, Suriye için önemli olduğunu söyledi. Sözcü Laerke, BM'nin Suriye'deki sivillere yönelik insani yardım ulaştırmasının, siyasi gelişmelere bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Bence güçlü aktörlerin bir araya gelmesi olumlu bir gelişme. (Zirvenin) İdlib ve Suriye genelindeki krize siyasi ve barışçıl bir çözüm bulunmasına katkı sağlamasını umuyoruz" dedi.

BM: TAM ZAMANINDA

Suriye Konulu Dörtlü Zirve'nin yapılacak olmasından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Laerke, toplantının "tam zamanında yapıldığını"nın altını çizdi. Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Soçi mutabakatının önemine işaret eden Laerke, "İnsani yardımları sürdürmemiz ve çatışmaları engellemek için bu ivmeyi muhafaza etmemiz çok önemli" ifadesini kullandı.

#İbrahim Kalın
#Türkiye
#Zirve
#Suriye
٪d سنوات قبل