|

70 saniyede 1 madde

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ların görüşüldüğü TBMM’de, 4 parti arasında varılan uzlaşma çerçevesinde yaklaşık 15 saatte 781 madde genel kurulda kabul edildi. Böylece ortalama 1 dakika 10 saniyede 1 madde görüşülmüş oldu. KHK mesaisi bu hafta da sürecek.

Yeni Şafak
07:14 - 4/02/2018 Pazar
Güncelleme: 07:18 - 4/02/2018 Pazar
Diğer
TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu, bu hafta mesaisini olağanüstü hal ( OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin (KHK) görüşülmesine ayırdı. Muhalefet, KHK’ların aylardır Meclis gündemine getirilmemesini eleştiriyordu. 4 parti arasında varılan uzlaşma çerçevesinde, görüşmelerde “usul ekonomisi”ne gidildi. KHK maddeleri, önerge verilmeden ve fazla tartışılmadan tek tek kabul edildi. Bir maddenin görüşülüp kabul edilmesine ayrılan süre 1 dakika 10 saniyeyi bulmadı.

Anayasa’ya göre, OHAL kararnamelerinin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün TBMM onayına sunulması ve TBMM’ye sunulan KHK’ların en geç 30 gün içinde görüşülerek karara bağlanması gerekiyor. Bugüne kadar çıkarılan 31 KHK’dan 5’i, TBMM Genel Kurulu’nda daha önce görüşülmüştü. Kalan 26 KHK, uzun zamandır TBMM gündemine getirileceği günü bekliyordu.

‘HUKUK DENETİMİ YAPILABİLMESİ İÇİN’

KHK’ların görüşülmesine salı günü başlandı. Gazete Habertürk'ün haberine göre genel kurulun 3 gün süren mesaisinde, 10 KHK görüşülerek kabul edildi. Genel kurul, KHK görüşmelerine yaklaşık 15 saat (900 dakika) ayırdı. Bu sürede toplam 781 madde görülerek kabul edildi. Genel kurul, KHK mesaisine gelecek hafta da devam edecek.

#TBMM
#OHAL
6 yıl önce