|

72 saatte 3 bin Türkmen geldi

Suriye’nin Lazkiye kenti kırsalındaki Bayır Bucak Türkmen bölgesine Rusya ve rejimin saldırılarını artırması sonucu Türkiye’ye kaçmaya başlayan Türkmenler, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nden giriş yapmaya devam ediyor. Son 3 günde Yayladağı’ndan 3 bin 128 Türkmen’in giriş yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 05:01 - 2/02/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Suriye'deki çatışma ve saldırıların Türkmenler'in sığındığı sınırın sıfır noktasındaki Yamadi Köyü'nde bulunan kampa yaklaşması üzerine cuma gününden itibaren kaçmaya başlayan Türkmenler, Yayladağı'ndan geçmeye devam ediyor. Türkmen ve Araplar'dan oluşan siviller, Yayladağı merkezdeki 2 No'lu Konaklama Tesisleri'ne alınıyor. Burada AFAD tarafından parmak izleri alınıp fotoğrafları çekilerek kaydı yapılıp tanıtım kartları verilen Türkmen ve Araplar, sağlık kontrolünden de geçiriliyor.



220 PERSONEL SAHADA


Bayır Bucak bölgesinde yoğunlaşan bombardımandan kaçan 3 bin 120 kişi Türkiye'ye geldi. İlk gün 731, ikinci gün 911 ve üçüncü gün bin 478 kişinin geçtiği bölgede, Başbakanlık AFAD koordinasyonundaki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türkiye ise daha önce Kobani'den Suruç'a geçişler sırasında uygulanan 'AFAD Nüfüs Hareketi Süreç Yönetim Sistemi' devreye soktu. Sistem kapsamda AFAD'dan 45, Sağlık Bakanlığı'ndan 38, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden 17, Türk Kızılayı'ndan 20 personel ile 35 polis ve 47 Jandarma olmak üzere 202 personel sahada görev yapıyor.





TEK TEK KAYIT ALTINA ALINIYOR


Sınırdan geçenleri polis detaylı bir şekilde arıyor. Ardından AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde konuşlandırılan Göç İdaresi ekipleri Türkmenlerin biyometrik kaydını alıyor. Son adımda, misafirler modern ulaşım araçları ile kalacakları AFAD Güveççi Barınma Merkezi'ne, akrabalarının yanına veya diğer AFAD Barınma Merkezlerine transfer ediliyor. Yayladağı ilçesinde Güveççi Mahallesi'nde yapımı tamamlanan 10 bin kişilik çadır kent açıldı ve 500 Türkmen çadırlara yerleştirildi. Çadırkente toplam 2 bin 500 çadır yer alıyor.



Kimsemiz yok


Rusya ve Esed'e karşı savaşan Türkmen askeri ailelerini Türkiye'ye bırakıp geri dönüyor. Türkmen askerler, Türkiye'den başka ailelerini bırakacak, güvenilecek bir ülke olmadığını belirterek, ailelerini bırakıp o toprakları ölünceye kadar savunmaya geri gideceklerini ifade ediyorlar. Suriye Türkmen Birliği Başkanı ve Yayladağı'nda kalan Türkmenlerin Sözcüsü Sadettin Molla, “Son 24 saatte çatışmalar Kelez ve Murtlu köyleri arasında yoğunlaşmış durumda. Çatışmaların yaşandığı yer ile Türkiye arasında 3 kilometre mesafe var. Çatışmalar Türkiye'ye 0 noktası sayılacak bölgelerde devam ediyor. Kelez, Yamadi, Karaman, Sallı, Akçabayır bunlar şuan Türkmenlerin kontrolünde olan köyler. Bayır bölgesinde 33 köy 3 mezradan sadece elimizde bunlar kaldı” dedi.



#Suriye
#Yamadi kampı
#Türkmen
٪d سنوات قبل