|

ABD ile 3. temas

ABD ile temas trafiği hızlandı. ABD ile önümüzdeki günlerde gerçekleşecek iki kritik görüşmeye üçüncüsü eklendi. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD’li mevkidaşı Jim Mattis ile NATO Savunma Bakanları Toplantısı için gideceği Belçika’da görüşecek. Görüşmede ağırlıklı olarak Münbiç konusunun değerlendirilmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2018 السبت
Güncelleme: 01:04 - 10/02/2018 السبت
Yeni Şafak
Canikli ile Matis NATO'da görüşecek.
Canikli ile Matis NATO'da görüşecek.

Hafta sonu Türkiye’ye gelmesi beklenen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile gelecek hafta ortasında gelmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın yanı sıra ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de önümüzdeki hafta Milli Savunma Bakanı Canikli ile görüşeceğini açıkladı. Edinilen bilgiye göre iki isim arasındaki temas Brüksel’de sağlanacak. 14-15 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel’e gidecek olan Mattis ve Canikli’nin 14 Şubat akşamı bir araya gelmesi bekleniyor.

MÜNBİÇ’TEN ÇEKİLİN

Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye ile Amerika arasında güven sorununu derinleştiren Münbiç konusunun görüşülmesi bekleniyor. Türkiye, Amerika’nın PKK/PYD’yi desteklemekten vazgeçmesini, Münbiç’teki askerlerini çekmesini ve PKK/PYD’ye verdiği silahları geri almasını istiyor. Ancak Amerika halen bu konuda geri adım atmış değil. Son olarak geçtiğimiz gün Amerika’nın DEAŞ’la mücadeleden sorumlu en üst rütbeli komutanı Korgeneral Paul Funk, Münbiç’i ziyaret ederek PYD’ye destek görüntüsü vermiş, Ankara’nın uyarılarına rağmen bölgeden askeri varlıklarını çekmeyeceklerini açıklamakla birlikte Türkiye’ye “Askerlerimize yönelik herhangi bir tehdit olduğunda endişeleniyorum. Ancak böyle bir durumda misliyle cevap verir, kendimizi savunuruz” tehdidinde bulunmuştu. Mattis ise Münbiç konusunda Türkiye’nin baskılarının devam ettiğini ancak şu anda herhangi bir durum değişikliği olmadığını söylemişti. Mattis, Türkiye ile en üst siyasi düzeyden askeri düzeye kadar çalışmaya devam edeceklerini söylemişti.

GÜVENLİK ZİRVELERİ HAFTASI

Türkiye, NATO ortakları nezdinde önümüzdeki hafta boyunca güvenlik konulu ciddi zirvelere katılacak. Bu zirvelerde de terörist örgütlerle mücadelesinde müttefiklerinden destek beklentisini yineleyecek. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 13 Şubat’ta Roma’da katılacağı DEAŞ konulu toplantının ardından 14 Şubat’ta Brüksel’de olacak. 14-15 Şubat tarihlerinde Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısında, Nükleer Planlama Grubu, Kuzey Atlantik Konseyi, Ukrayna Komisyonu toplantılarının yanı sıra Suriye’deki gelişmelerin de ele alınması bekleniyor.

  • Türkiye’nin baskıları sürüyor
  • 14 Şubat’ta Münih’te de Güvenlik Konferansı yapılacak. 16 Şubat’ta konferansın liderler ve bakanlar oturumunda da Türkiye, Başbakan düzeyinde temsil edilecek. Başbakan Yıldırım, TSK’nın yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nı anlatacak. Burada da Amerika’ya yönelik eleştiriler ve terörle mücadelede müttefiklerden beklenen desteğin en üst düzeyde dile getirilmesi bekleniyor. Bu arada ABD Savunma Bakanı Mattis önümüzdeki hafta içerisinde Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüşeceğini açıkladı. Mattis, Münbiç konusunda da Türkiye’nin baskılarının devam ettiğini ancak şu anda herhangi bir durum değişikliği olmadığını söyledi. Türkiye’nin meşru kaygılarının bulunduğunu aktaran Mattis en üst siyasi düzeyden askeri düzeye kadar Türkiye ile çalıştıklarını ifade etti.
#Türkiye
#NATO
#Mattis
٪d سنوات قبل