|

Afrin’in kaderini İHA’lar değiştirdi

Başbakan Yıldırım, yerli savunma sanayiinin ne kadar önemli olduğunu Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı’nın kanıtladığını söyledi. Yıldırım, “Afrin Harekatı’nın kaderini silahlı ve silahsız İHA’lar değiştirdi. Türkiye’nin caydırıcı kabiliyeti mutlaka geliştirilmelidir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/03/2018 Cuma
Güncelleme: 01:32 - 23/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım'dan Afrin açıklaması: Operasyonun kaderini İHA'lar değiştirdi
Başbakan Yıldırım'dan Afrin açıklaması: Operasyonun kaderini İHA'lar değiştirdi

Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Projesi’nin (EYDEP) tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, yerli savunma sanayiinin önemini vurguladı.

Bu konuda Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı’nı örnek gösteren Yıldırım, “Afrin Harekatı’nın kaderini değiştiren budur, bu silahlı İHA’lar, silahsız İHA’lar... Orada bir üstünlük oluşturduk. Karşı tarafa verilen mühimmatlar, silahlar bizim bu mukayeseli üstünlüğümüzün altında kaldı” dedi. Yıldırım, “Türkiye’nin caydırıcı kabiliyeti mutlaka geliştirilmelidir. O zaman bölgesel krizlerin üstesinden daha kolay geliriz” diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE SÜRECEK

Terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Yıldırım, isim vermeden terör örgütü YPG/PYD’yi destekleyen ABD’yi eleştirdi. “Fırat’ın doğusunda, Kuzey Irak’ta tehdit devam ediyor. Tehdit doğuda olur batıda olur biz oradayız” diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Terör unsurlarının bir daha ortaya çıkmamak üzere tamamen yok edilinceye kadar bu mücadeleyi millet olarak sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda kimsenin icazetine ihtiyacımız yok. Dostlarımız bizi düşünüyorsa gölge etmesinler. Terör örgütünün arkasına geçip onların arkasından namlularını bize çevirmesinler. Terör örgütüyle iş tutmasınlar. Dost olduklarını Türkiye’ye göstersinler.” Yıldırım, “Dünyada hiçbir ülke her şeyi kendim yapacağım hevesinde değil. O kapalı ekonomilerde mümkün. Devlet eliyle kalkınma modelinde her şeyi yapmaya çalışıyorduk. İhtiyaç olan civatayı bile kendimiz yapıyorduk. Bu alışkanlıklar artık bitti. Savunma sanayiinde dünya ölçeğinde şirketlerimiz var. Geçmişten gelen bir alt yapımız var” dedi.

İLK YÜZDE ÜÇ ŞİRKET VAR

İnsan faktörünün devreden çıktığı, bilişimin, yazılımın daha fazla kullanılacağı bir döneme girildiğini vurgulayan Yıldırım, “Bilişim teknolojilerini daha fazla kullanırsak ürünümüzün küresel anlamdaki rekabeti çok daha önemli hale gelecek. 100 büyük şirket arasında Türkiye’nin 3 savunma şirketi öne çıkıyor. Şirketler önemli ama burada bir ekosisteme ihtiyaç var” diye konuştu.

  • Meclis’te mini zirve
  • Başbakan Yıldırım, TBMM’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti grup başkanvekillerini kabul etti. Yıldırım, eski büyükelçi ve milletvekili Deniz Bölükbaşı için TBMM’de düzenlenen cenaze töreni sonrası, buradaki makamına geçti. Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bülent Turan ve Mehmet Muş, TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ile AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan ile görüştü. Başbakan Yıldırım, yaklaşık 1,5 saatlik görüşmenin ardından Meclis'ten ayrıldı.

10 yılda 600 proje

Yıldırım, “Savunma sanayimize bakıyoruz önümüzde 60 milyar dolarlık bir iş hacmimiz var. 600’den fazla projemiz var. 10 yıl içerisinde bu projelerimiz gerçekleşecek. Bunların zaten 12-13 milyarlık kısmı sözleşmeye bağlanmış durumda. Diğerleri de peyderpey devreye giriyor. Mutlaka kendi kendimize yeterli hale gelmemiz gerekiyor. Bu yönde attığımız adımlar var. Sadece kamuya ait firmalarla bu işi yapamayız” diyerek, yatırımcılara, savunma sanayii alanına da yönelmeleri çağrısında bulundu.

#Binali Yıldırım
#Afrin
#İHA
6 yıl önce