Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Üniversitesi Harp Enstitüleri Karargah Subaylığı 1. Dönem Eğitimi Mezuniyet Töreni’nde açıklama yaptı. Mezun olan öğrenci subayları tebrik ederek, üstlenecekleri görev ve sorumluluklar için başarılar dileyen Yıldırım, yeni mezunlarına hitaben, “Siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin genç subaylarısınız. ‘Başınız dik, alnınız ak. Vesayet odaklarının tarihe karıştığı, demokrasinin daha da sağlam hale geldiği bir devletin subaylarısınız” dedi.
MİLLET DERSİNİ VERDİ
Yıldırım, 15 Temmuz 2016’da şerefli Türk Silahlı Kuvvetlerinin üniforması altına gizlenen alçak FETÖ mensuplarının milletin silahlarını, tanklarını, toplarını ve tüfeklerini gasp ederek milletin üzerine ateş açtığını ve demokrasiyi, ülkenin istiklalini karartmak istediklerini anlattı. Yıldırım, “Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız, onun güçlü liderliği, hükümetimizin kararlı duruşu ve aziz milletimizin meydanları doldurmasıyla bu alçak teröristlerin hedefleri kursağında kalmış ve bu alçak darbe girişimi bastırılmıştır. Demokrasiye, seçilmiş siyasi iradeye sahip çıkan millet, darbe yapmak isteyen bu alçaklara hak ettiği dersi vermiştir. Milletin emanetine emanet eden bu sefiller suçüstü yakalanmıştır. Şimdi Türk adaleti bunlara hak ettiği cezayı bir bir vermektedir” diye konuştu.
TUZAĞA DÜŞMÜŞLER
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz’un hemen sonrasında vesayet odaklarıyla mücadele etmek, demokrasiyi daha güçlendirmek ve güvenceye almak için bir dizi tedbir aldıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Hükümet olarak askeri, sivil, kamu yönetimi, güvenlik alanında birçok reformu hayata geçirdik. Bu terör odaklarının ülkemize yaşattığı acılarının bir daha olmaması için askeri eğitim alanında da bazı adımlar atmamız gerekiyordu. Düşünebiliyor musunuz? Türk Silahlı Kuvvetleri, bu kutsal çatı altında kurmaylık eğitimi görmüş, ülkemizin güvenliği, bekasını teslim ettiğimiz subayların yüzde 72’si bu örgütün tuzağına düşmüş ve bu örgütün eylemlerinin parçası haline gelmiş.”
ÖRGÜT BASAMAK YAPMIŞ
“İşte bu vahim durumu dikkate alarak gereken adımları acilen attık, gerekli kararları aldık. Bu adımlardan belki de en önemlilerinden biri Milli Savunma Üniversitesi. Burada Harp Enstitüleri, Harp Okulları, Subay Meslek Okulları ve Araştırma Enstitülerini, yani bütün askeri eğitim kurumlarımızı tek çatı altında topladık. Bu eğitim kurumlarımızı ülkenin savunması, caydırıcılık kabiliyetini en üst düzeye ulaştıracak sizin gibi subayları yetiştiriyor. Bu güzide kurum, devletimizin bekası için çok önemli. Bu önemi nedeniyle de bu alçak FETÖ örgütünün öncelikli hedefi haline gelmiş. Örgüt, menfur emelini gerçekleştirmek için maalesef bu güzide kurumu bir basamak olarak kullanmış.”
Afrin’le sınırlı değil
Suriye’de 7 yıldır yaşananlara hep birlikte şahid olduklarını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti: “Türkiye olarak bu sorunun, bu iç savaşın, bu otorite boşluğunun en büyük bedelini ödeyen ülkeyiz. Uluslararası hukukdan ve meşru haklardan kaynaklanan bu harekat, sonuna kadar devam edecek. Burada herhangi bir gün, herhangi bir miad söz konusu değildir. Miad ve süre ancak ve ancak terör örgütünün tam anlamıyla yok edilmesi ve etkisiz hale getirilmesine bağlı. Bu harekatı Afrin ile sınırlı düşünmemiz de söz konusu değildir. Sınırlarımıza vaki tehdit, tehlike, terör nerede varsa orası bizim için hedeftir ve orada gerekli mücadeleyi yapmaktan da asla tereddüt etmeyiz.”
- Savunmaya 35 milyar dolar
- Savunma sanayi ve silah sistemlerinde sahip olunan milli teknoloji, bilgi, tecrübe birikiminin ulusal güvenliğin en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Son 15 yılda savunma sanayine 35 milyar dolar yatırım yaptık ve savunma sanayinde ihraç eden ülke konumuna geldik. Bugün, 2 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaştık. Daha yolun başındayız. Devletimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne her türlü teknolojik imkanı sunuyor, sunmaya da devam edeceğiz” dedi. Milli savunmayı, yeni teknoloji ürünü ve yerli savunma sistemleriyle güçlendirdiklerini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti: “Savunma sanayimizi güçlendirmek için başta araştırma geliştirme faaliyetleri olmak üzere yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına da tüm hızıyla devam ediyoruz. Yüzde 24 ile aldığımız topyekun yerlileştirme oranını bugün yüzde 65 seviyesine çıkarmış bulunuyoruz. Ancak bununla yetinecek değiliz, en az yüzde 80’i hedefliyoruz.”