|

AK Parti’de 70 isim geri dönecek mi?

Erken seçimin en güçlü ihtimal olarak ortaya çıkmasının ardından gözler seçim takvimine çevrildi. Seçimin gündeme gelmesi ile 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan 3 dönem kuralına takılan 70 isim erken seçim durumunda tekrar aday olabilecek. Tüzük değişmezse 26 isim parlamentoya veda etmek durumunda kalacak.

Yeni Şafak
10:32 - 15/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 14:40 - 15/08/2015 Cumartesi
Diğer

Erken seçimin en güçlü ihtimal olarak ortaya çıkmasının ardından gözler seçim takvimine çevrildi. Bu doğrultuda, AK Parti'nin önceliği, Türkiye'nin ekim sonu kasım ayı başında sandık başına gitmesi. Tarih olarak 25 Ekim veya 1-8 Kasım günleri üzerinde duruluyor.



Meclis'te seçim kararı alınması durumunda, 90 günlük sürenin beklenmesi gerekmiyor. YSK'nın görüşü alınarak, Meclis'in uygun göreceği tarihte seçim yapılabiliyor. Eğer Meclis'te erken seçim kararı alınamaz ve Cumhurbaşkanı seçim yenileme kararı verirse Anayasa gereği 90 gün sonrasındaki ilk pazar günü sandık başına gidilebiliyor. AK Parti, Türkiye'nin hassasiyetlerinden dolayı mümkün olan en kısa sürede seçim yapılmasını amaçlıyor. 25 Ekim, 1 Kasım veya 8 Kasım da olası seçim tarihleri arasında yer alıyor.



Erken seçimle birlikte AK Parti'de yeniden üç dönem gündeme geldi. AK Parti tüzüğüne göre

üç dönem milletvekilliği yapan, bir dönem ara vermeden yeniden aday olamıyor. Bu nedenle 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Cemil çiçek, Bülent Arınç, Ömer Çelik, Ali Babacan gibi partinin ağır toplarınında aralarında olduğu 70 isim erken seçim durumunda tekrar aday olabilecek.


Erken seçim
de Davutoğlu üçüncü dönemine girecek



Bu 70 isme karşın 7 Haziran seçimiyle 3. dönem milletvekilliğine başlayan aralarında altı bakanın da bulunduğu 26 isim ise, son dakikada aksine bir karar alınmazsa parlamentoya veda etmek durumunda kalacak. 26 milletvekiline sadece bu dönemde mahsus olmak üzere özel bir inisiyatif uygulanıp uygulanmayacağı ise AK Parti kongresinde belli olacak. Üç dönem kuralının değişmemesi halinde Davutoğlu da erken seçimin ardından üçüncü dönemine girecek.



Aday olabilecekler


7 Haziran seçiminden yapılacak erken seçime kadar geçen sürenin 'milletvekilliği dönemi' sayılmaması halinde 7 Haziran'da üç dönem kuralına takılan isimler tekrar aday olamayacak. Bu durumda 7 Haziran seçimleri ile üçüncü dönemine başlayan

isimler ise yeniden aday olabilecek.



Yeniden aday olabilecek 70 isim


MHP ile koalisyon kurulamaması durumunda ekonomik göstergeler, iç ve dış gelişmeler nedeniyle yaşanacak belirsizliğin en kısa sürede giderilmesini isteyen AK Parti'de, seçimin ekim sonu veya kasım başında yapılabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.



Bu durumda ara verme dönemini

tamamlayan ve yeniden aday olabilme hakkı kazanacak aralarında dokuz bakanın da bulunduğu 70 isim şöyle:


Bakanlar: Ali Babacan, Mevlüt Çavuşoğlu, Ömer Çelik,

Bülent Arınç, Mehdi Eker, Faruk Çelik. Nurettin Canikli, Taner Yıldız



Milletvekilleri: Binali Yıldırım, Beşir Atalay

,

Bekir Bozdağ, Köksal Toptan, Cemil Çiçek,

Haluk İpek, Salih Kapusuz, Sadık Yakut, Nihat Ergün, Hüseyin Çelik, Burhan Kuzu, Mehmet Sarı, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Mehmet Daniş, Murat Yıldırım, Egemen Bağış, Necati Çetinkaya, Ali Küçükaydın, Sait Açba, Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Reha Denemeç, Cevdet Erdöl, Bülent Gedikli, Recep Akdağ, Sadullah Ergin, Abdülkadir Aksu, Nevzat Pakdil, Mehmet Ali Şahin, Mevlüt Akgün, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, , Muzaffer Baştopçu, , Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kınay, Mustafa Ataş, Nimet Baş,Halide İncekara, Ünal Kacır, Mehmet Sayım Tekelioğlu, Hüseyin Tanrıverdi, Hayati Yazıcı, Hasan Ali Çelik,Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Cemal Yılmaz Demir, Mehmet Kastal, Nusret Bayraktar, Mustafa Demir, Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Yahya Akman, Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Faruk Nafiz Özak.



Kural değişmezse 26 isim veda edecek


7 Haziran seçimiyle 3. kez TBMM'ye giren ve erken seçim halinde tüzük değişmezse parlamentoya veda etmek durumunda kalacak 26 isim de şöyle:



Bakanlar: Mehmet Şimşek, Mehmet Müezzinoğlu, İdris Güllüce, Fikri Işık, Cevdet Yılmaz, Veysel Eroğlu.



Milletvekilleri: Lütfü Elvan, İlknur İnceöz,

Ayşe Nur Bahçekapılı, Ahmet Aydın, Ahmet İyimaya, Necdet Ünüvar, Yılmaz Tunç, Canan Candemir Çelik, Mehmet Erdoğan, Kemalettin Aydın, Cahit Bağcı, Mehmet Yüksel, Feyzullah Kıyıklık, Yaşar Karayel, Öznur Çalık, Sadi Bilgiç, Alev Dedegil, Recai Berber, Burhan Kayatürk, Orhan Karasayar.3 dönem kuralı tüzük gereğiÜç dönem kuralı AK Parti Tüzüğü'nün 132. maddesine dayanıyor. 'Parti Adayı Olarak Seçilmiş Olanların Yeniden Adaylığı' başlıklı madde şöyle:"AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, kesintisiz en fazla üç dönem aynı görevi yürütebilir. Ancak, ara veren kimseler tekrar aynı görevlere aday gösterilebilir.Yapılacak seçimde, doğacak duruma bağlı olarak merkez yoklaması usulü ile aday belirlenmesinin zorun­lu olması hali hariç olmak üzere, kontenjan adayı olarak seçilmiş olan kimse, aynı usulle tekrar aday gösterilemez."






#AK Parti
#üç dönem
#kongre
#tüzük
#milletvekili
9 yıl önce