|

Artık daha yakın olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Pakistan Başbakanı İmran Han ile biraraya geldi. Erdoğan, Pakistan’ın FETÖ’yü ‘terör örgütü’ ilan etmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. İmran Han da “Pakistan ve Türkiye bundan sonra çok daha yakın iki ülke haline gelecek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:19 - 5/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan ve İmran Han
Recep Tayyip Erdoğan ve İmran Han

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han ile biraraya geldi. Erdoğan ve Han, Beştepe Millet Camii'ndeki cuma namazının ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. 2 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Han ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, "Aramızdaki siyasi askeri, ticari, ekonomik özellikle de FETÖ denilen terör örgütüne yönelik Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin aldığı karara karşı memnuniyetimizi kendilerine ifade ettik. FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu Pakistan'da yüksek mahkemenin ilan etmesi ve bir yandan da okulların Maarif Vakfımıza teslimi, bunlar memnuniyet verici adımlardır. Bundan sonraki süreçte de dayanışmanın devam edeceğine inanıyorum" dedi.

MEVLANA AŞIĞI

Seçimdeki başarısı nedeniyle Han'ı kutlayan Erdoğan, "Kendisi aynı zamanda tam anlamıyla bir Mevlana aşığı. Sayın Başbakan’ın Ankara’ya gelmeden önce Konya’da Mevlana’nın kabrini ziyaret etmesi bu muhabbetin nişanesidir. Türkiye dün olduğu gibi yarın da Pakistan’ın yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Pakistanlı kardeşlerim de ülkemizle güçlü dayanışma içerisindedir" diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ

Erdoğan, "Sayın Başbakan ile yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizin tüm boyutlarını gözden geçirdik. Bunun yanında çok önemli bir adım atıyoruz. O da daha önce başlamış olduğumuz üçlü İstanbul zirvesi olarak devam eden Afganistan-Pakistan-Türkiye zirvelerini kaldığı yerden devam ettirelim istiyoruz. Böylece üçlü İstanbul zirvesini inşallah 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Çünkü Afganistan, Pakistan, Türkiye arasındaki üçlü zirve inanıyorum bir çok sıkıntıların aşılmasına vesile olacaktır" dedi.

SAVUNMA SANAYİİNİ KONUŞTUK

Türkiye ve Pakistan'ın ekonomi işbirliği teşkilatı ve D8 gibi uluslararası zeminde dayanışma halinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Tabii en önemli konulardan bir tanesi de savunma sanayii ile ilgili attığımız, atacağımız adımlardır. Bizim Pakistan’dan aldığımız eğitim uçaklarına yönelik çalışmalar, bizim MİLGEM ile ilgili yapmış olduğumuz satışlarımız, ATAK helikopteriyle ilgili yapmakta olduğumuz çalışmalar; bunları görüşme imkanımız oldu."

  • Artık çok daha yakın olacağız
  • Pakistan Başbakanı İmran Han da "Türkiye ve Pakistan arasındaki sevgi her zaman mevcuttu. Biz bu ilişkileri çok daha üst bir seviyeye taşımak istiyoruz. Şimdiye kadar hiç ulaşılmamış seviyeye ulaşmak istiyoruz. O yüzden ekonomiyle çalışan ekibimi getirdim. Bu kadar güçlü bir heyetle gelmemizin sebebi şu: Biz farklı yatırımcılarla görüşmek istedik. İleride yatırımcı olmayı düşünenler, potansiyel yatırımcılarla görüşmek ve Türkiye ile aramızdaki bağı güçlendirmek istedik. Ticari ilişkiler, dış ilişkilerimiz, terörle ilgili farklı tutumlarımız.. bunu görüşmek istedik. Ülkemizin karşılaştığı güvenlik tehditleri… Bu konuda da her alanda da bağlarımızı kuvvetlendirmek istedik. Pakistan ve Türkiye bundan sonra çok daha yakın iki ülke haline gelecek. Pakistan-Afganistan-Türkiye zirvesinin Afganistan'da barışa katkı sağlayacağını ümit ediyorum" dedi.

Sağlıkta görev gücü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Pakistan Başbakanı Han, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindeki bakanlık yetkililerini kabul etti. Bir otelde gerçekleşen görüşmede, İmran Han ve Sağlık Bakanı Koca, sağlık turizmi, şehir hastahaneleri, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konusunda iş birliği imkanları ve teknoloji aktarımı konularını ele aldı. Pakistan Başbakanı Han, Türkiye'nin uyguladığı sağlıkta dönüşüm modeli, kamu-özel işbirlikleri ile inşa edilen hastahaneler, ilaç ve tıbbi cihaz yatırımları konularında iki ülke yetkililerinin iş birliği içinde çalışması için bir "görev gücü" kuracaklarını belirtti.


  • FETÖ ile mücadele vurgusu
  • Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye-Pakistan ortak açıklaması yapıldı. Açıklamada şu konular öne çıktı: Jammu-Keşmir sorununa sürekli bir diyalog süreci yoluyla ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde çözüm sağlanması ihtiyacına işaret edildi. Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin altıncı toplantısının karşılıklı uygun bulunacak tarihlerde Pakistan’da gerçekleştirilmesinde mutabık kalındı. İki ülkenin FETÖ’ye karşı mücadele kararlılıklarının teyit edildiği vurgulandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Pakistan Başbakanı İmran Han’a FETÖ’ye yönelik kararları nedeniyle teşekkür etti.


#Recep Tayyip Erdoğan
#İmran Han
#Pakistan
#FETÖ
#Üçlü Zirve
#Mevlana
#Savunma Sanayii
5 yıl önce