|

Asrın felaketinde sekizinci gün: 10 kentte 31 bin 643 kişi yaşamını yitirdi

Türkiye 6 Şubat 2023 Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 kenti yerle bir eden 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler binlerce canı hayattan kopardı, şehirleri yerle bir etti. Arama kurtarma ekipleri ise aralıksız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Çifte depremde son gelen rakamlara göre 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 278 kişi ise yaralandı. İşte bölge bölge yaşanan sıcak gelişmeler...

09:31 - 13/02/2023 Pazartesi
Güncelleme: 00:39 - 14/02/2023 Salı
Yeni Şafak
Hatay'da enkaz başında yakınlarını bekleyen depremzedeler.
Hatay'da enkaz başında yakınlarını bekleyen depremzedeler.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay başta olmak üzere diğer pek çok ilde ağır yıkıma neden oldu. Depremin ardından 10 kentte OHAL ilan edildi.

İşte felaketin sekizinci gününde bölgede yaşanan gelişmeler:
23.37:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde depremdeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Artık köylere kadar erişildiğini belirten Oktay, "2 milyon 200 bin afetzedeye üç öğün yemek verilebilecek kapasitedeyiz. Beslenme konusunda sıkıntısı olan afetzedelerimiz bize ulaşabilirler." dedi.

10 ilde 257 çadır kentin kurulduğunu ifade eden Oktay, "Hasar tespitini bir hafta içinde tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Oktay,
"Ayni yardımlar AFAD şemsiyesi altında tüm yardımlar ALO 144'ü aradığınızda oradan sizi yönlendirecekler. Sizi hangi depoya gideceğinizle alakalı yönlendirileceksiniz. Ayni yardımlara rahat erişim için dağıtım noktaları oluşturulacak. Ayni yardımlara rahat ulaşım için 250 market oluşturulacak. Bunların 100'ü çadırlarda, 150'si okullarda oluşturulacak."
açıklamasında bulundu.
23.03:
Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, gündemi tamamen Kahramanmaraş merkezli depremler ve alınacak tedbirler olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin yarın toplanacağını açıkladı.
Bakan Kurum,
" Ağır hasarla ilgili süreçte zaten binalarımız yıkılacak. Vatandaşımız AFAD'ın koordinasyonu dışında evinden eşya almamalı. Hasar tespitlerini 1 hafta içinde bitirmeyi planlıyoruz. Ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerini başlatacağız."
dedi.
22.24:
Bakan Koca: 15 bin 664’ü serviste, 3 bin 636’sı yoğun bakımda olmak üzere 19 bin 300 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altındadır."
22.20:
AFAD, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi merkezli 4.8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirdi.
22.00:
Bakan Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki 1362 refakatsiz çocuğun 369’unun kimlikleri belirlenerek ailelerine teslim edildiğini açıkladı.
20.52:
Hatay'da depremde yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan, gözaltına alındığı Antalya'da tutuklandı.
20.38
Adıyaman'ın Besni ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan 6 binanın müteahhidi Şükrü İşitmen tutuklandı.
19.36:
Depremin etkilediği Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş İstanbul'da tutuklandı.
19.31:
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunun açılışında Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
19.21
: Hatay'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı'nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, gözaltına alındığı Ankara'da tutuklandı.
18.55:
Hatay'da depremin 183'üncü saatinde bir kişi enkazdan sağ çıkarıldı.
17.17
Hatay'da depremden 182. saat sonra 12 yaşındaki Kaan enkaz altından kurtarıldı. Mucize eseri hayatta kalan Kaan'ın ilk isteği ciğer kebap oldu.
16.15:
Milli Eğitim Bakanı Özer, depremden etkilenen illerdeki okulların hasar tespit çalışmalarını tamamlamadan açılmayacağını söyledi.
15.30
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: (Deprem dolayısıyla yurt dışından gelen personel) 13 Şubat tarihinden itibaren 77 ülkeden 9 bin 401 personel sahada. 747 ilave personel de yolda.
15.11
Bakan Kasapoğlu: Depremzedeler yurtlara yerleştirilecek. Hiç bir gencimizin mağdur olmasına müsaade etmeyiz.
13.17
Hatay'daki Korkmaz Apartmanı'ndan 26 yaşındaki Derya Akdoğan 178 saat sonra enkaz altından kurtarıldı.
13.15
Hatay'da da enkaz altında kalan 15 yaşındaki Ömer'e ulaşıldı. Çalışmalar sırasında annesi Esma da 178. saatte kurtarıldı.
13.10
Adıyaman'da 4 yaşındaki Miray, ekiplerin çalışmasıyla depremin 178'inci saatinde enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.
13.05
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ:
Diyarbakır’da birkaç gün içinde önemli ölçüde barınma ihtiyaçlarını gidereceğiz Daha başka tedbirlerimiz de vardır. Kimseyi yalnız bırakmayacağız. Ortaöğretim pansiyonlarından da istifade edeceğiz. valilik belediyeler afad emniyet jandarma ve ilgili bütün birimleri ihtiyaçları karşılama konusunda seferber şekilde çalışıyor.
13.03
Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı'ndan depremin 177 saat sonra 35 yaşındaki Bünyamin İdacı sağ kurtarıldı.
12.05
AFAD: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 643'e yükseldi. 158 bin 165 kişi bölgeden diğer illere tahliye edildi.
11.50
Hatay'da 176. saatte bir kişi daha kurtarıldı.


11:24
Ticaret Bakanlığı: Deprem bölgelerine yardım götürmeye çalışanlara fahiş fiyatla çorba satışı yaptığı iddia edilen dinlenme tesisi işletmesine toplam 1 milyon 860 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
10.55
Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.
10.33
"Asrın felaketi" olarak nitelenen, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından geçen 141'inci ve 163'üncü saatler arasında en az 41 kişi enkaz altından sağ çıkarıldı.
09.30
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
09.20
Kahramanmaraş merkezli depremde Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yıkılan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun’un İstanbul’da yakalandığı bildirildi.
06:48
Gaziantep'te yıkılan binanın enkazında kalan 40 yaşındaki Sibel Kaya, 170 saat sonra sağ çıkarıldı.
03:58
Adıyaman’da enkaz altında kalan 60 yaşındaki kadın 166 sonra kurtarıldı.
00.50:
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. AFAD'ın toplam personel sayısının 7 bin 300 olduğunu belirten Bakan Soylu, "Takdir edilmelidir ki bu personelle böyle bir afetin yürütülmesi mümkün değildir. Şu anda sahada 300 bine yakın çalışan var ve herkes büyük bir seferberlik halindedir." dedi. Herkesin AFAD ile birlikte kendi üzerine düşen iradesini devam ettirdiğine vurgu yapan Bakan Soylu, "Tarihin en büyük felaketiyle karşı karşıyayız. Bunu hep birlikte yürüttüğümüze herkes şahittir." ifadelerini kullandı.
  • Bakan Soylu, 308 enkazda arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. "Artık malzeme göndermeyin" yönündeki açıklamalarla ilgili konuşan Bakan Soylu, "Göndermeyin diyenleri dinlemeyin. Milyonlarca insan var burada. Gönderebildiklerinizi gönderin. Yoksa daha sonra sıkıntı çekeriz. "Burada iaşenin aksamaması lazım. Bölgeye malzeme aktı, şu an bekleyen TIR söz konusu değil. Ancak depolarımız malzeme bekliyor. Kuru gıda dahil, hijyen malzemeleri dahil diğer malzemelere ihtiyaç var. " dedi.

Bakan Soylu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Deprem afetini yürüttüğümüz şu süreçte yaşadığımız tek güvenlik sorunu yağmacılık değil, yalancılıktır. Allah hepimizi bundan muhafaza etsin. Biz Elazığ depremi yönettik, yangın afeti yönettik Batı Karadeniz sel afeti yönettik. Bu afet bunların kat kat üzerinde. Şöyle bir örnek vereyim; Ebrar Sitesi'nde ölen kişi sayısı Elazığ depreminde ölen kişi sayısının altı katı. Zihni birileri tarafından yağmalanmış insanlar afetle karşı karşıya kalan vatandaşlarımızı istismar etmek için, ülkemizin acı gününü istismar etmek için her şeyi yapıyorlar. Biz onları yalanlayacağız ama yüzde 99 işimize bakacağız. Onları da Allah'a havale ediyoruz. Elbette ki birkaç çift lafımız olur ama işimiz bittikten sonra. Kim dezenformasyon yapıyorsa devletin tüm kurumları kanun ve OHAL'in getirdiği bütün unsurlar kullanılarak hukuk karşısına çıkarılmaktadır. Bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüklerden biri dezenformasyonla bu milletin gündemini meşgul etmektir."

00.00:
OHAL kapsamında sağlık alanında alınan tedbirlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; eczacı, tıbbi cihaz satış merkezleri, optisyenler ve işitme cihazı merkezleri mobil hizmet verecek. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, İslahiye, Nurdağı'ndaki eczaneler ilaç takip sisteminden muaf olacak.

#Deprem
#Hatay
#Kahramanmaraş
#Adana
#Gaziantep
1 yıl önce