|

Bağdat’la yeni vizyon

Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Öte yandan Başbakan Yıldırım ile görüşecek olan İbadi'nin görüşme gündemi, Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak teklif ettiği Ovaköy Sınır Kapısı projesi olacak.

Yeni Şafak
11:30 - 25/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:17 - 25/10/2017 Çarşamba
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi, Esenboğa Havalimanı'nda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile diğer yetkililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edilen İbadi, daha sonra Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya gelecek.

Yıldırım’la görüşecek olan İbadi’nin Türkiye’ye gelişinin Suudi Arabistan ziyareti sonrası gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bölgesel ittifakların yoğunlaştığı ortamda İbadi’nin ziyareti Irak’ta yaşananların ötesinde önem taşıyor. Mesud Barzani’nin referandum yoluyla Irak’ı bölme girişiminden sonra Irak Merkezi yönetiminin idareyi devralma çabaları sürerken gerçekleşen ziyaret, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni dönemin başlangıcı olacak.

Sınır güvenliği öncelikli gündem

Barzani’nin, referandum hamlesi karşısında alınacak tedbirler ile yapılacak ortak çalışmalar görüşmenin ana gündem konusunu oluşturacak. Tek muhatap olarak merkezi yönetimi gördüğünü açıklayan Türkiye ile Irak ilişkilerinde Barzani yönetimi aracılığıyla yapılan Habur Gümrük Kapısı’nın Irak tarafındaki İbrahim Halil Kapısı, Erbil ve Süleymaniye havaalanları gibi kamu idarelerinin Merkezi yönetim tarafından devralınmasına ilişkin çalışmalar değerlendirilecek.

Haydar el-İbadi, Kerkük-Ceyhan boru hattından Türkiye'ye yeniden petrol ihracatı yapmak istediklerini belirterek, Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, sınır kapısı kontrolü ve bölge güvenliğini ele alacaklarını bildirmişti.




#Ankara
#Binali Yıldırım
#İbadi
6 yıl önce