|

Başbuğ’a siyasi ayak davası

Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasa değişikliğinin FETÖ’nün direktifi ile hazırlandığını ileri süren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açıldı.

00:00 - 18/09/2021 Cumartesi
Güncelleme: 05:59 - 18/09/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
İlker Başbuğ
İlker Başbuğ
ABDULLAH SARİCA
Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasa değişikliğinin FETÖ’nün direktifi ile hazırlandığını ileri süren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açıldı.
Başbuğ, 28 Ocak 2020’de bir televizyon programında söz konusu düzenlemede imzası olan milletvekillerinin FETÖ’nün siyasi ayağı olduğunu savunmuştu.
Teklifte imzası bulunan AK Partili Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Abdurrahman Müfit Yetkin, Mehmet Ceylan ve Yahya Doğan 7 Şubat 2020’de Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma tamamlandı ve Başbuğ hakkında
“kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret”
suçu kapsamında 1 yıl 5 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

KANIT SUNAMADI

  • “Şikayetçi milletvekillerinin kanun değişikliği sırasında FETÖ ile iştirak halinde hareket ettiklerine yönelik somut bir bilginiz var mı?”
    sorusu yöneltilen Başbuğ
    “Onlar sadece kendilerine verilen bir yasa değişikliğini prosedür olarak usule koymuşlardır. FETÖ ile ilişkilerinin olduğuna dair en ufak ne bilgim var, ne de şüphem var”
    cevabını verdi. İddianamede; teklifin FETÖ’nün emri ve direktifiyle hazırlandığını iddia etse de Başbuğ’un bu hususta herhangi bir kanıt, bilgi veya belge sunmadığı gibi, bilgisinin de olmadığını beyan ettiğine dikkat çekildi. İfade özgürlüğü sınırlarını aştığı belirtilerek suç işlediği vurgulandı.

Çiçek’e 7 yıl istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek hakkında da aynı konuda “iftira” suçundan dava açtı. Çiçek hakkında 7 yıl hapis cezası istendi.

#İlker Başbuğ
#FETÖ
#AK Parti
#Bekir Bozdağ
#Mustafa Elitaş
#Ahmet Aydın
#Abdurrahman Müfit Yetkin
#Mehmet Ceylan
#Yahya Doğan
3 yıl önce