|

Bir öyle bir böyle

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin, "Bu konuda endişeliyim" dedi. Beyaz Saray'da konuşan Trump, "Umarım mevzu bir an önce açıklığa kavuşur.

Haber Merkezi
04:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:34 - 10/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Şu anda bu konuda kimse bir şey bilmiyor" yorumunda bulundu. Daha sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Trump'ın sözlerine, "Bu konuda bazı oldukça kötü haberler var. Bu hoşuma gitmiyor" ifadeleri eklendi. Dün akşam saatlerinde bir kez daha konuşan Trump şu sözlerle kafaları karıştırdı: "Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Kaşıkçı'nın durumunu Suudi yetkililerle henüz görüşmedim ama görüşeceğim." Olaya ilişkin bir mesaj da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. "Suudi Arabistan yönetimine, Bay Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı tamamen desteklemesi ve bu soruşturmanın sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulunuyoruz" diyen Pompeo, olaydan endişe duyduğunu dile getirdi. Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi de Kaşıkçı'nın 'zorla kaybedilmiş olmasından ciddi endişe duyduklarını' aktardı. İHO Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Eğer öldüğü yönündeki iddialar ve buna yol açan olağanüstü durumlar doğruysa bu gerçekten şoke edici" diye konuştu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Carlos Martin Ruiz De Gordejuela ise Suudi gazeteci Kaşıkçı hadisesini yakından takip ettiklerini belirterek Suudi Arabistan'dan açıklama beklediklerini dile getirdi.


Kushner’e sor

Cemal Kaşıkçı'nın katledildiği gündemi sarsmaya devam ediyor. Çok sayıda akademisyen, gazeteci ve siyasetçi, Kaşıkçı'nın kayboluşuna ilişkin ilginç sorular sorarak şüphelerini dile getirdi. ABD'de yaşayan ünlü düşünür Francis Fukuyama, sosyal medya hesabındaki mesajında, Kaşıkçı'ya ne olduğunu en iyi Trump'ın Yahudi damadı Jared Kushner'in bilebileceğini ima ederek şöyle yazdı: "Kushner, Kaşıkçı'ya ne olduğunu arkadaşı Muhammed bin Selman'a sorsun." Riyad'da veliaht prens Selman, 2017 Kasım'ında onlarca prens ve bakanın gözaltına alınıp rehin tutulduğu ünlü 'saray darbesi'nden hemen önce Kushner ile buluşarak günlerce toplantı yapmıştı.

İlişkiler kopar

qKaşıkçı'nın köşe yazarı olduğu Washington Post'un editörü Fred Hiatt, "Cemal'in öldürüldüğü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir. Cemal'in yazılarını yayınlamaktan büyük gurur duyuyorduk" dedi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticut Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy ise muhtemel cinayetin Washington-Riyad ilişkilerinin kopması anlamına geleceğini belirterek, "Suudların ABD'de yaşayan birini hileyle konsolosluklarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suud ile ilişkilerimiz temel bir kopma ile sonuçlanmalıdır" şeklinde yazdı.

#ABd
#Donald Trump
#Cemal Kaışıkçı
6 yıl önce