|

Canikli'den İdlib açıklaması: Bitene kadar oradayız

Milli Savunma Bakanı Canikli, TSK'nın İdlib operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditlere işaret eden Canikli, "Tehditler tamamen ortadan kalkana kadar oradayız" dedi. Canikli ayrıca, TSK'nın Özgür Suriye Ordusu'na destek verdiğini de belirtti.

Yeni Şafak
13:17 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 15:02 - 10/10/2017 Salı
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine intikaline ilişkin, "Suriye'den gelen Türkiye'ye yönelik tehditler tamamen ortadan kalkana kadar bizim oralarda olmamız gerekiyor" dedi.

Canikli, Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gece geldiği Gürcistan'ın Batum kentinde çeşitli temaslarda bulundu.

İlk ziyaretini, Milli Eğitim Bakanlığınca kentte kurulan Türk Okuluna yapan Canikli'yi, buraya gelişinde Müdür Necmettin İnce, öğretmenler ve öğrenciler karşıladı. Müdürden okula ilişkin bilgi alan Canikli, daha sonra sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Canikli, 6. sınıf öğrencisinin "Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması kapsamında TSK'nın İdlib'e yönelik keşif görevine" ilişkin sorusu üzerine, "Orada birlikte hareket ettiğimiz Özgür Suriye Ordusu var, yani Suriyeli. Onlar kendi topraklarını kendileri savunuyorlar, biz de onlara destek veriyoruz" diye konuştu.

"Tehdit bitene kadar..."
Aynı öğrencinin "operasyonun ne zaman biteceğine" yönelik sorusuna da Canikli, "Allah bilir. Ne zaman tehdit ortadan kalkarsa. Yani Suriye'den gelen
Türkiye'ye yönelik tehditler tamamen ortadan kalkana kadar
bizim oralarda olmamız gerekiyor" yanıtını verdi.
  • TSK: Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü
  • TSK'dan dün yapılan açıklamada, Suriye'de ateşkes rejiminin takibi amacıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, İdlib bölgesinde icra edeceği harekat kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 Ekim itibarıyla keşif faaliyetlerine başladığı belirtildi.
  • Amaç barışı korumak
  • Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde Astana’da gerçekleşen toplantıların ardından ilan edilen dört çatışmasızlık bölgesinden biri olan İdlib’e yönelik operasyon başlatıldı. Esed rejimi ile muhaliflerin çatışmasını engellemek ve bölgede yaşayan sivillerin korunmasını sağlamak amacıyla başlatılan operasyon için ilk etapta Özgür Suriye Ordusuna bağlı Hamza Bölüğü İdlib’e yöneldi. TSK’nın öncülüğünde başlayan operasyonun en önemli önceliği ise bölgede barış ve istikrarı korumak.
  • TSK destek sağlayacak
  • İlk etapta çatışmasızlık bölgesindeki ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi bekleniyor. Bunun için ÖSO güçleri bölgeye geçerek kontrolü sağlayacak. TSK’ya bağlı birlikler ise ÖSO’ya destek sağlayarak olası çatışmaları önleyecek.
#Nurettin Canikli
#İdlib
#Suriye
7 yıl önce