|

CHP’nin belediye meclisi çıkmazı

İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Adana gibi illerde büyükşehir belediyelerini CHP’ye veren seçmen, ilçelerde AK Parti’yi yetki verdi. Bütçe ve personel rejiminin düzenlenmesi, imar planlarının oylanması gibi kritik yetkiler Cumhur İttifakı’nda olacak.

Şahin Şen
04:00 - 2/04/2019 Salı
Güncelleme: 03:47 - 2/04/2019 Salı
Yeni Şafak
İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde de ağırlık Cumhur İttifakı’nın oldu.
İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde de ağırlık Cumhur İttifakı’nın oldu.

31 Mart seçimlerinin resmi olmayan sonuçları ilginç bir tablo ortaya koydu. Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Adana gibi illerde büyükşehir belediyelerini CHP’ye veren seçmen, ilçelerde AK Parti’yi yetki verdi. Belediyelerin yönetiminde, bütçe ve personel rejiminin düzenlenmesi, imar planlarının oylanması gibi kritik yetkileri olan belediye meclislerinde ağırlık Cumhur İttifakı’nın oldu. İstanbul’da AK Parti 24 ilçede, MHP ise 1 ilçede yarışı önde tamamladı. CHP ise 14 ilçede başkanlık koltuğunu kazandı. Büyükşehir Meclisi’nde de ağırlık Cumhur İttifakı’nın oldu. CHP-İYİ Parti ve HDP ittifakının meclisteki sandalye dağılımı yüzde 46, Cumhur İttifakı’nın ki ise yüzde 47 oldu.

MECLİSTE EŞİTLİK VAR

Cumhur İttifakı adayı Mansur Yavaş'ın kazandığı büyükşehir belediye başkanlığında, belediye meclisi Cumhur İttifakının eline geçti. AK Parti 19 ilçede yarışı önde tamamlarken, CHP ve MHP ise 3'er ilçede belediye başkanlığı koltuğu kazandı. Cumhur ittifakı büyükşehir belediye meclisinin yüzde 48'ini kazanırken, Millet İttifakı ise yüzde 45'te kaldı. Mersin’de büyükşehir belediyesini ve 2 ilçeyi CHP kazanırken, MHP 8 ilçede, AK Parti ise 2 ilçede yarışı önce bitirdi. Büyükşehir belediye meclisinde ise millet ittifakında yer alan CHP ve İP'nintoplam oranı yüzde 49 olurken, Cumhur İttifakı ise sandalye dağılımda yüzde 40’lık bir oran yakaladı.

MECLİS MİLET İTTİFAKINDA

Terör örgütü PKK’nın öldürülen teröristinin cenazesine belediye aracı gönderen CHP’li Zeydan Karalar’ın büyükşehir belediye başkanı seçildiği Adana’da CHP 4 belediye başkanı çıkarırken, MHP 8 ilçede ipi göğüsledi. AK Parti ise 3 ilçede belediye başkanlığı kazandı. Meclis üyesi listesinde PKK’lı ve HDP’li çok sayıda isme yer veren Millet İttifakı büyükşehir belediye meclisinde ise çoğunluğu elde edemedi. Cumhur ittifakı meclis dağılımda sandalye sayısının yüzde 43’ünü alırken, Millet ittifakı ise yüzde 45’ini aldı. Antalya’da ise CHP büyükşehir belediyesi ile birlikte 8 ilçede başkanlık koltuğu kazanırken, AK Parti 6, MHP 2 belediye başkanlığı kazandı. Çekişmeli geçen seçimin ardından Büyükşehir belediye meclisinde Millet İttifakı sandalyelerin yüzde 47’sini alırken Cumhur İttifakı ise yüzde 43’ünü kazandı.

#CHP
#Belediye Meclisi
5 yıl önce