|

Çocuklar artık icralık olmayacak!

Hazırlıkları devam eden yargı reformu ile büyük tepki alan icra yoluyla çocuk teslimi uygulaması son bulacak. Boşanma sonrası çocukların bir diğer ebeveyne teslimi psikolog, pedagog ve çocuk gelişimci gibi uzmanlar eliyle yapılacak.

Haber Merkezi
02:39 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:42 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
ABDULLAH SARİCA / ANKARA

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu doğrultusunda, çocuk teslimine ya da çocukla kişisel ilişki kurulmasına yönelik kararların yerine getirilmesinin icra dairelerinin görev alanından çıkartılması planlanıyor. Yasa değişikliği gerektiren düzenleme, yeni yasama döneminde TBMM’de şekillenecek. Düzenlemenin yasalaşması halinde icra yoluyla çocuk teslimi uygulamasına son verilecek. Çocuk teslimi görevi psikolog, pedagog, sosyal çlışmacı ve çocuk gelişimci gibi uzmanlar eliyle adliyelerde kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri tarafından yerine getirilecek.

ANLAŞAMAYANLARIN ÇOCUKLARI İCRALIK

Mahkemeler tarafından, çocuğu olan çiftlerin boşanma davalarında çocukların velayeti boşanan çiftlerden birine bırakılıyor. Bu kararlar aynı zamanda, çocukların haftanın belli günlerinde velayetin bırakılmadığı tarafa teslimini de içeren kişisel ilişki hükümlerini de içeriyor. Tarafların teslim ya da kişisel ilişki tesisine rıza göstermemesi halinde mahkeme kararının yerine getirilmesi, kamu gücü kullanılarak yapılıyor. Bu görev İcra ve İflas Kanunu uyarınca icra dairleri vasıtasıyla yerine getirilirken, bugüne kadar devam eden uygulama yeni düzenlemeyle değiştirilecek.

Yeni düzenleme ile çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilamların yerine getirilmesi İcra ve İflas Kanunu kapsamından çıkarılacak. Söz konusu düzenleme hayata geçirildiğinde çocuk teslimi görevi Adalet Bakanlığı’nın hizmet birimi olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı taşra birimi olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine verilecek. Çocuk teslimi artık psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimci gibi uzmanlar eliyle yapılacak.

ÖRSELENEN TARAF ÇOCUKLAR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Edirne’de düzenlenen bir toplantıda yaptığı açıklamada, bu konuya değinmişti. Gül, “Çok üzülerek söylüyorum çocuğun bir eşya gibi icraya konu olmasını kabul edemeyiz. Bu konu çok hassas ve önemli. Çocuklar boşanma sırasında veya sonrasında sürecin en masum, bir o kadar da kırılgan ve örselenen tarafıdır. Ayrılmış çiftler arasında kalan çocukların maruz kaldığı o acı tabloların son bulmasını sağlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

#İcra
#Çocuk
#Adalet Bakanlığı
#Yargı Reformu
#TBMM
#Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri
3 yıl önce