|

Doktora şiddet artık tutuklama sebebi

44 maddelik ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM komisyonunda kabul edildi. Sağlık alanında birçok yeni düzenlemeye imza atılan teklifin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 02:02 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Saldırganların 12 yıla kadar hapis talep edilebilecek.
Saldırganların 12 yıla kadar hapis talep edilebilecek.

Yasa teklifine göre;

* Sağlıkta şiddette failler artık karakoldan serbest kalmayacak, savcılığa sevk edilecek. Bu yasa kapsamında yargılananlar için 12 yıla kadar hapis talep edilebilecek.

* TEB'in yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kamu kurum/kuruluşlar aracılığıyla şahsi kullanım için yurt dışından ilaç sağlanabilecek, doğrudan hastalara verilebilecek.

ÖZEL HASTANELERDE ÇALIŞABİLECEKLER

* Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar, sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabilecek.

İZİNSİZ İLAÇ SATANA 300 BİN LİRA CEZA

* KHK ile ihraç edilen sağlık çalışanları özel hastanelerde çalışabilecek.

* Tabiplerin ve diş hekimlerinin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları şartı kaldırılacak.

* Teklifle ilaç tedarik zincirine aykırı hareket edenlere yaptırım artacak. Sağlık Bakanlığı'ndan izinsiz ilaç satışı yapanlara 300 bin TL'ye kadar ceza verilecek.

* Çocuk sahibi olamayan evli çiftlere verilen SGK desteği 23 ila 40 yaş arasını kapsayacak.

* Yığılma varsa aile hekimi hastayı başka aile hekimine yönlendirebilecek.

* Sağlık Bakanlığının izni olmadan organ nakli ve üremeye yardımcı tedavi merkezi hizmeti veren kurum ve kuruluşların faaliyeti durdurulacak veya faaliyet izni iptal edilecek.

TÜTÜN REKLAMI YASAK

* Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda tütün ürünleri kullanılmayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

* Marka, paketin sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aşmayacak şekilde yazılacak. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulamayacak.

  • Taşıyıcı annelik yasak
  • Doğal yollardan çocuk sahibi olunamadığı durumlarda kadın veya erkeğin üreme hücrelerinin tıbbi yöntemlerle döllenmeye elverişli hale getirilerek tüp bebek tedavisinin teşvik edildiği teklif kapsamında, vücut içinde veya dışında döllenmesi sağlanan üreme hücreleri veya embriyo, anne adayına uygulanabilecek. Bu yöntem sadece evli olan eşler arasında gerçekleştirilecek. Bu tedavi, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış merkezler ve yetkilendirilmiş hekimlerce yapılacak. Düzenlemeye göre eşlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun başka kişilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak yasaklandı. Embriyo bağışlanması, satılması, bulundurulması, kullanılması, saklanması, taşınması, ithalatı ve ihracatı da yeni teklif kapsamında artık yasak.
#Doktor
#Sağlık
#Sağlıkta şiddet
5 yıl önce