|

Elimizi uzatmaya devam edeceğiz

Başbakan Yıldırım, Myanmar’daki soykırımdan kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların yaşadığı Cox’s Bazar’ı ziyaret etti. Mültecilerle biraraya gelen Yıldırım, “Buradaki insanlık dramını dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye yardıma muhtaç insanlara dünyanın neresinde olursa olsun el uzatmaya devam edecek” dedi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 21/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:41 - 21/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arakanlı Müslümanların yaşadığı drama dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyla insanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek” diye sordu.
Arakanlı Müslümanların yaşadığı drama dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyla insanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek” diye sordu.

Başbakan Binali Yıldırım, Arakan’daki soykırımdan kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingyalı Müslümanların yaşadığı Cox’s Bazar kentindeki Balukhali kampında incelemelerde bulundu.

Yıldırım, bölgede yaklaşık 700 bin Müslümanın bulunduğunu, Türk Kızılayı, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın kampta yaşayanlara çeşitli yardımlarda bulunduğunu bildirdi. Ağır şartlarda yaşama mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlar için sığınmacı kampı kurmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, Bangladeş hükümetinden yer talebinde bulunduklarını, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Başbakan Yıldırım, nihai çözümün Arakanlı Müslümanların kendi topraklarına dönüşünün sağlanması olduğunu vurguladı.

EL UZATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Yıldırım, “Türkiye olarak, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinin dikkatini buraya çekiyoruz. Burada yaşanan insanlık dramını bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Yardıma ihtiyacı olan, muhtaç insanlara Türkiye dünyanın neresinde olursa olsun el uzatmaya, dertleriyle dertlenmeye, sorunlarını uluslararası kamuoyuna duyurmaya devam edecektir” dedi.

İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR

Ziyaretlerinin amacının yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek olduğunu belirten Yıldırım, bir gazetecinin Arakanlı Müslümanlar için İslam dünyasına çağrısını sorması üzerine: “İslam dünyası ve İslam dünyası dışındakilere de aynı çağrıda bulunuyoruz. Burası insanlığın artık yok olduğu bir yer. Dolayısıyla insanlık bugün harekete geçmeyecekse ne zaman harekete geçecek?” karşılığını verdi.

KAMPANYAYA DÖNÜŞMELİ

Başbakan: “Müslüman ülkeler başta olmak üzere bütün ülkelerin burada yaşanan insanlık ayıbını bir an önce ortadan kaldırmak için Bangladeş hükümeti ile işbirliği halinde gereken desteği gecikmeden vermelerini, yardım ellerini uzatmalarını bekliyoruz. Türkiye başından beri binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen kendi imkanlarıyla bunu başlattı. Bunun artık bir uluslararası kampanyaya dönüşme zamanı gelmiştir” dedi.

Yıldırım’a sevgi seli
Başbakan Yıldırım, Bangladeş’in başkenti Dakka’daki temaslarının ardından, Arakanlı mülteci Müslümanların yaşadığı Cox’s Bazar kentindeki Balukhali Kampı’nda TİKA, AFAD, Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı ve yardım kuruluşlarının temsilcileri tarafından karşılandı. Yetkililerden bölgedeki çalışmalara ilişkin bilgi alan Yıldırım, TİKA’nın Cox’s Bazar Sadr Hastanesine verilen cankurtaran ve görevli aracının anahtarını hastane yetkililerine teslim etti. Yıldırım, daha sonra AFAD’ın organizasyonunda Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ağır iklim tipi sahra hastahanesinde incelemelerde bulundu. Yıldırım, Balukhali Kampı’ndaki temaslarının ardından, TİKA’nın Maynar Guna Bölgesi’ndeki yemek dağıtım merkezinde Arakanlı çocukların “Türkiye” tezahüratları ve yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı. Yıldırım, kızı Büşra Bahar Köylübay ile et ve pilavdan oluşan öğle yemeğini çocuklara ve kadınlara dağıttı. Yıldırım, çocuklara da oyuncak hediye etti.

#Başbakan Yıldırım
#Bangladeş
#Arakan
6 yıl önce