|

Erdoğan yardımcı oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Doğu Guta'ya yardım iletilmesi ve tahliyelere ilişkin dikkat çeken açıklama geldi. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Guta'dan büyük bir grup sivilin tahliyesine yardımcı olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:05 - 1/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tahliye anlaşmasına varılmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tahliye anlaşmasına varılmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'u ağırladı. Reuters'ın haberine göre Putin, Rusya'nın Şam'ın dışındaki Doğu Guta bölgesinden oldukça büyük bir grup sivili tahliye etmeyi başardığını söyledi. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tahliye anlaşmasına varılmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Öte yandan Rus Devlet Başkanı Putin, muhaliflerin Doğu Guta'dan Rusya'nın Şam'daki büyükelçiliğine yönelik saldırılar düzenlediğini iddia ederek, "Moskova bu saldırılara daha fazla göz yummayacak" ifadelerini de kullandı.

Esed rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta’daki askeri muhalif gruplar ve sivil kuruluşlar, Suriye’de ateşkes kararı alan BM’ye mektup gönderdi.

Grupların BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2401 sayılı kararının yerine getirilmesi için hazır olduğunun belirtildiği mektupta, “Doğu Guta’da ateşkesin uygulanmaya başlamasını müteakip 15 gün içerisinde Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi, el-Kaide ve bağlantılı kişiler ile ailelerinin Doğu Guta’dan çıkarılması için BM ile işbirliği yapacağımızı taahhüt ediyoruz” denildi. Suriy İnsan Hakları Ağı (SNHR), ise BMGK kararına rağmen rejimin Doğu Guta’ya saldırılar düzenleyerek ilerlediğini açıkladı.

107 SİVİL ÖLDÜ

SNHR raporunda, BMGK’nin Suriye’de 24 Şubat gecesi açıkladığı 1 aylık insani ateşkes kararının ardından geçen ilk 72 saatte 34’ü çocuk, 18’i kadın 107 sivilin öldüğü duyuruldu.


700 kişi Şam’ın güneyine gitti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahliye edilen sivillerin Güney Şam’a götürüldüğünü ve bunun yaklaşık 3 hafta önce gerçekleştiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya lideri Putin ile bir ay önce yaptığı görüşmede konunun gündeme geldiğini belirten Kalın, 700 kadar sivilin tedavi amaçlı Türkiye'ye getirilmesinin talep edildiğini açıkladı. Bu görüşmeden bir hafta sonra Rusya’nın Türkiye’ye, tahliyenin Güney Şam'a yapıldığını bildirdiğini ifade eden Kalın şunları söyledi: “Bizim ilk talebimiz onların Türkiye'ye getirilmesiydi ama güneye gittiklerine dair bize bilgi geldi. Cumhurbaşkanımızın ilk talebinden yaklaşık bir hafta sonra bu grup çıktı. Türkiye'ye gelmediği için onlarla özel olarak paylaşamadık. Çünkü beklentimiz onların Türkiye'ye gelmesiydi. Ama Sayın Putin yeni açıklıyor” Kalın, yeni sivilleri gelirse Türkiye olarak tedavi amaçlı onları almaya hazır olduklarını söyledi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Putin
#Doğu Guta
6 yıl önce