|

F35’in Kartal Yuvası LHD Anadolu

Türkiye, son yıllarda savunma sanayi alanında attığı adımlarda sadece bölgesinin değil, dünyanın da bu alanda yükselen yıldızlarından biri haline gelirken, uzmanlara göre karada ve havada sağlanan gelişmeleri 2023 yılına kadar deniz hakimiyeti doktrini doğrultusunda yeni adımlar takip edecek.

Yeni Şafak
15:35 - 8/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:45 - 8/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi LHD (Landing Helicopter Dock) Gemisi TCG Anadolu
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi LHD (Landing Helicopter Dock) Gemisi TCG Anadolu

Bu kapsamda hayata geçirilen LHD Anadolu’nun teslimatı için geri sayımın süratle devam ettiği yeni nesil savaş uçağı F35B’lerin de en önemli üslerinden biri olması bekleniyor.

Helikopterden tanka, milli piyade tüfeğinden insansız hava araçlarına kadar birbirinden zorlu alanlarda diğer ülkelere adeta parmak ısırtan bir ivme çizen Türkiye, rotasını denize çevirdi.

Geri sayım sürüyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2021’de girmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi LHD (Landing Helicopter Dock) Gemisi TCG Anadolu’nun yapım çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

F-35'ler de inebilecek

LHD Anadolu kullanıma açıldığında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke tarafından geliştirilen yeni nesil bombardıman uçağı F-35'ler buraya inip kalkabilecek. Gemide yer alacak tanklar bir harekatta çıkarma yapabilecek. 30 tona kadar diğer tekerlekli, paletli araçları ve standart konteynerleri de taşıyabilecek.

13 tank, toplam 27 adet Amfibi Zırhlı Aracı (AAV) (21 adet personel AAV, 3 adet komuta AAV, 3 adet kurtarma AAV), 6 adet Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ve 33 adet çeşitli araç kıtalararası taşınabilecek. Gemi havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile gerekli yerlerde çıkarma operasyonlarına katılabilecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari bir tabur büyüklüğündeki kuvveti (700 kişilik amfibi taburu) ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteğiyle kriz bölgesine intikal ettirebilecek. Gemide, 1400 personel çalışabilecek. TCG Anadolu, gerektiğinde Hint Okyanusu'na, Atlantik Okyanusu'na açılabilecek mukavemetiyle bir denizaşırı muharebe aracı olarak da TSK'nın gücüne güç katacak.

Silahlar yerli ve milli

Tam yüklü olarak 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan gemi, silahlı kuvvetlerin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacak. Aselsan-Havelsan iş ortaklığı tarafından, STAMP VE STOP Silah Sistemleri Savaş Yönetim Sistemi Entegrasyon ve İşletim Yazılımı Genesis-Advent, Radar Elektronik Taarruz ve Karşı Tedbirleri sistemlerini içeren Elektronik Harp Suiti, Kızıl Ötesi İz Takip Sistemi, Elektro Optik Dayrektör, Torpido Karşı Aldatma Sistemi gibi sistemler de milli olarak geliştirilecek ve LHD Anadolu’da kullanılacak.

Uzak coğrafyalara açılacak

Konunun uzmanlarına göre amfibi harekâtta TSK’nın çıkarma birliklerine, deniz harekâtında ise açık denizde bulunan gemilerimize hava desteği sağlayacak F35B taarruz uçaklarının alımına ilişkin süreç, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılmak üzere. F35B taarruz uçaklarını bünyesinde bulunduracak LHD Anadolu, uzak coğrafyalarda da Türkiye’yi söz sahibi yapacak en önemli kazanımlardan biri olarak değerlendiriliyor.


#LHD Anadolu
#Savaş Gemisi
#F35
6 yıl önce