|

FETÖ yandaşlarını aranıza almayın

ABD’de Müslüman toplum temsilcilerine hitap eden Başbakan Yıldırım, “Feto eli kanlı bir teröristtir. DEAŞ ile FETÖ arasında hiçbir fark yoktur. FETÖ’ye bağlı okullar ile kültür merkezlerinden uzak durun, yandaşlarını aranıza almayın. Onların sizi yanıltmalarına asla izin vermeyin” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 01:22 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.
Başbakan Binali Yıldırım, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD-Türkiye ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde Washington’a giden Başbakan Binali Yıldırım, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray’da Roosevelt Salonu’nda gerçekleştirilen basına kapalı görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Başbakan Yıldırım’ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer katıldı. Yıldırım-Pence görüşmesi sırasında Beyaz Saray çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Yıldırım’ın ziyareti dolayısıyla Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Park’ın tamamen kapatıldığı ve parka çıkan sokaklarda ilave güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Görüşme sonrasında ortak basın açıklaması yapılmadı.

İKİ ARASINDA KIRMIZI HAT

Ziyaret sonrası açıklama yapan Başbakan Yıldırım “Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk” dedi. Başbakan şunları kaydetti: “İkili konularımızı, bölgesel konuları ele aldık. İkili konularda iki ülke arasında son zamanlarda meydana gelen ilişkilerdeki kötüleşmenin ne Türkiye ne de ABD’ye bir faydası olmadığını bizim mutlaka siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkilerimizi zedeleyen durumların gündemden çıkartılması gerektiğini ifade ettik. Sorunların anlık çözümü konusunda mutabık kaldık. Telefonlarımız, 24 saat karşılıklı ulaşılabilir olacak.

HUKUKA AYKIRI

Bu çerçevede, Rıza Zarraf ve Mehmet Atilla davası, FETÖ elebaşının iadesi meselesi konularında düşüncelerimizi paylaştık. ‘Davaların ilişkileri zehirlemesine izin vermeyelim’ dedik. Burada davalarla ilgili delillerin, İran ambargosu ile ilgili delillerin elde ediliş şekli itibarıyla bunların hukuki olmadığını bu belgeleri hazırlayanların Türkiye’de yargılanmakta olduğunu, buna göre yapılacak yargılamanın sonuçta hukukun temel kurullarına aykırı olacağını söyledik.

EN AZINDAN KISITLAYIN

Terör örgütü FETÖ konusunda somut bir ilerleme sağlanması ve adım atılması beklentilerini dile getirdik. Burada bir işlem yapılmamasının düşündürücü olduğunu, acaba başka nedenler mi var şeklinde soruların sorulmasına neden oluyor dedik. En azınan Gülen’in faaliyetlerinin kısıtlanmasını istedik. O da bunlara karşılık rahip davası, konsolosluklar ve NASA çalışanları konusunu gündeme getirdi. Buradaki hukuki süreçlerin ilişkilerimizin tamiri imkansız bir noktaya getirmemesine özen göstermeliyiz. İkimizin de hedefi ilişkilerin geldiği noktadan müspet bir yöne taşımak. Bu konuda Türk tarafı da ABD tarafı da müspet düşünüyoruz. Ve her iki ülkenin cumhurbaşkanı ve başkanı arasında var olan iyi ilişkilerin uygulamalara yansıması için başkan yardımcısı ve bana sorumluklar düştüğünü konuştuk.

DEAŞ teşekkürü

Beyaz Saray’dan da ziyaretle ilgili açıklama geldi. Ziyaretin önemine vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Pence, Türkiye ile ABD arasındaki kalıcı stratejik ortaklığı tekrar teyit etmek üzere Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Liderler, gerçekleştirdikleri toplantının ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya yardım edeceğine ve ikili anlaşmazlıklarda dostlar ile müttefikler olarak yapıcı diyalog kurulacağına ilişkin umutlarını dile getirdi. Liderler, ABD’nin ve Türkiye’nin Orta Doğu’da istikrar ve güvenlik konusundaki karşılıklı menfaatlerini vurguladı ve bu amaçla hükümetler arası istişareleri ilerletmeye karar verdi.

  • DAVALARI HATIRLATTILAR
  • Başkan Yardımcısı, ayrıca Türkiye’nin küresel güvenliğe katkısı ve DEAŞ’la mücadelede gösterdiği çabadan dolayı Başbakan’a teşekkür etti ve ABD’nin PKK ve diğer terörist tehditler karşısında Türkiye ile birlikte olma taahhüdünün altını çizdi. Başkan Yardımcısı, olağanüstü hal kapsamında Amerikan vatandaşlarının, gazetecilerin ve sivil toplum üyelerinin tutuklanması üzerine derin endişelerini dile getirdi ve davaların çözümünde şeffaflık ve kanuni prosedüre uyulması çağrısında bulundu.
Silahları takip edeceğiz sözü

Bölgesel konularda Irak ve Suriye’de işbirliğinin daha da sorumlu şekilde davam etmesi gerektiğini söylediğini ifade eden Başbakan Yıldırım, “PKK’ya yönelik ABD’den daha fazla destek beklediğimizi aktardım” dedi. YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuklarını ve artık DEAŞ’ın gittiğini belirten Yıldırım, ABD’den YPG ortaklığı bozmalarını istediklerini söyledi. Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence’in Rakka ötesinde operasyonların biraz daha devam edeceği, YPG’ye verilen silahların takibini daha yakından yapacakları şeklindeki sözlerini gazetecilere aktardı. Başbakan Yıldırım, “Kuzey Irak referandumun yapılmaması konusunda ciddi bir irade koydunuz, sağduyulu davrandınız insanları cezalandırmadınız diye bize teşekkür etti. Şimdi de artık Merkezi Irak Hükümetine daha fazla destek vermenizi bekliyoruz. Hem de kuzey Irak bölgesel yönetimi hem de merkezi hükümetle sağlayabilmesi için sizin de desteğinize ihtiyaç var dedim. Biz çalışmalar yapıyoruz sayın İbadi ile görüştük dedik” diye konuştu.

#Binali Yıldırım
#ABD
#Mike Pence
6 yıl önce