|

Gazetecilere stresle baş etme eğitimi

Doç. Dr. Ahmet Karaman yaşanan stresin ancak yüzde 8'inin kayda değer olduğunu söyledi.Karaman stresten arınmanın en iyi formülünün stres doğuran etken ile yüzleşmek olduğunu ifade ederek "çok stresli hayatları olan gazeteciler, askerler, polisler bunlarda sindirim sistemi hastalıkları sıklıkla görülebilmektedir" dedi.

Yeni Şafak
13:51 - 9/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 14:00 - 9/01/2016 Cumartesi
IHA

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle yapılan toplantıya gazeteciler rağbet etti.Toplantıya katılan gazetecilerin tansiyon ve kan değerleri ölçüldü. Gazetecilerin mesleki hayatlarında şıkça yaşadıkları stres hakkında sunum yapıldı.



Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, yaptığı sunumda yaşanan stresin ancak yüzde 8'inin kayda değer olduğunu ifade ederek, “Stresin yüzde 12'sini diğer insanların söylediği şeyler oluşturur. Yüzde 10'u sağlıkla ilgilidir ve bu kaygı arttıkça sağlık kötüye gider. Araştırmalarda yaşanan stresin ancak yüzde 8'i kaygıya değer bulunmuştur. Stres esnasında organizmada bir takım değişiklikler meydana gelir" dedi



Mola verin,düşüncelerinizi değiştirin, kaygıdan ve öfkeden kaçının


Karaman, birçok hastalığın temel nedeninde stres olduğunu vurgulayarak, “Eroziv gastrit dediğimiz hastalık strese bağlı olarak oluşabilir. Çok stresli hayatları olan bankacılar, gazeteciler, askerler, polisler bunlarda bu ver benzeri hastalıklar sıklıkla görülebilmektedir. Stresle başa çıkabilmek için. Stres kaynağınızla yüzleşin, hayır demeyi öğrenin, arada mola verin, düşünce tarzınızı değiştirin, kaygılanmaktan ve öfkelenmekten kaçının, vazgeçmeyi öğrenin, işlerinizi üst üste bindirmeyin. Bunun gibi yöntemlerle stresten ve stresten doğan hastalıklardan uzak durabilirsiniz" diyerek gazeteciler başta olmak üzere stres altında çalışan insanları uyardı.



"Doktorların ve gazetecilerin emeklisi olmuyor, rahmetlisi oluyor"


Dr. Ömer Akbeyaz Çalışan Gazeteciler Günü'nde böyle bir buluşmadan dolayı çok memnun olduğunu belirtti. Gazetecilik ve doktorluk mesleklerinin benzer yönleri olduğunu söyleyen Akbeyaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;“Hastanemizde geleneksel hale getirdiğimiz çalışan gazeteciler gününü kutluyoruz. Birçok sorunlarla boğuşuyorsunuz hepsinin farkındayız ama senede 1 gün birkaç saat bir arada olabiliyoruz. Doktorlarla gazetecilerin çalışma şartları çok benzemektedir. Mesela telefon kullanımı iki meslekte de olmazsa olmaz. 365 gün 24 saat sizin de telefonlarınız kapanmıyor bizim de kapanmıyor. Siz kapatırsanız haberi atlıyorsunuz biz teşhisi atlıyoruz. Bu iki meslek içinde çok tehlikeli bir durum. Bir diğer benzerlik doktorların ve gazetecilerin emeklisi olmuyor, rahmetlisi oluyor. Tam anlamda işini bitirmiş inzivaya çekilmiş bir gazeteci yada doktor göremezsiniz. Doktorlar ve gazetecileri ömürlerinin sonuna kadar çalışıyorlar meslek bizi bırakmıyor. Mesai kavramında da benzerlik görebilmekteyiz. Gerçekten zor bir işiniz var fakat hayati önem taşıyor. Hepinize kolaylıklar diliyorum, başarılar diliyorum. Bu vesileyle de tekrar Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum."




#gazeteciler
#gazetecilik
#stres
#stresle baş etmek
8 yıl önce