|

Gurbetçi sandığı bekliyor

Gurbetçiler 16 Nisan’a hazırlanıyor. Yurtdışında kurulacak referandum sandığı için kampanya yürüten isimlerden UETD Hollanda Başkanı Atmaca, yaklaşık 252 bin seçmenin bulunduğu ülkede özel programlar düzenleyerek gurbetçileri ‘evet’e çağıracaklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 03:20 - 2/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gurbetçi sandığı bekliyor
Gurbetçi sandığı bekliyor

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Turan Atmaca, Yeni Şafak'a konuştu. Hollanda'da seçimde 3 başkonsolosluk bölgesinden oluştuğunu söyleyen Atmaca, “60 ilde şube ve temsilcilik kurduk. Bizler Hollanda Seçim Koordinasyon Merkezi olarak #HollandaEvetDiyor kampanyası başlattık. Bu kapsamda ulaşacağımız büyük kitle sosyal medya kullanıcıları olacak. Sosyal medyayı kullanmayan ve tereddütleri olan seçmenlerimize Türkiye'den gelen konuşmacılarımızla özel programlar ve paneller yapacağız. Bunun yanısıra cami ve derneklerde broşür dağıtılacak” dedi.



251 BİN 699 SEÇMEN VAR


Hollanda'da 251 bin 699 seçmenin bulunduğunu belirten Atmaca, “Daha önceki seçimlerde yurtdışı oyları Türkiye'nin farklı illerine dağılarak direkt olarak bir etki yapmadı. Referandumda yurtdışı seçmenlerimizin oyları sandığa direkt yansıyacak ve çok etkili olacaktır. Bu sebeple referandum bizler için çok büyük bir önem arz ediyor” ifadesini kullandı.







IRKÇILIK TEHLİKESİ


Hollanda ve birçok Avrupa ülkesinde ırkçılığın 'popüler bir davranış haline geldiğini' vurgulayan Atmaca, “Birçok STK'larımız buna karşı mücadele veriyor. Bizler Hz. Muhammed (sav)'in hoşgörüsü ile insanlara yaklaşıyoruz. Bu söylemlere elbette tepkimizi gösteriyoruz ama maalesef medyanın etkisiyle birlikte bu söylemler gün geçtikçe artıyor” açıklaması yaptı. Avrupa'daki kampanya sırasında ırkçı eylemlere karşı teyakkuzda olduklarını dile getiren Atmaca, “Avrupa göçmenlerin ülkeye zarar vereceğinden korkuyor. Oysa tarihte gördüğümüz gibi, göçmenler gittikleri ülkeye büyük katkılar sağlamıştır. İşçi olarak gittikleri ülkelerde işveren konumuna yükselen ve böylece oraya ekonomik katkıda bulunan birçok insan var” diye konuştu.



HOLLANDA 16 NİSAN'A HAZIR


Referandum için 57 ülkede sandık kurulacak. 1 Kasım Genel Seçimleri'nde gurbetçilerin yalnızca yüzde 40'ı sandığa gitmişti. Bunun temel nedeni, oy kullanılacak yerlerin ikametgahlara olan uzaklığıydı. YSK bu konuda adımlar attı; katılım oranında artışlar bekleniyor. Son seçimlerde gurbetçilerin yüzde 60'ı tercihini AK Parti'den yana kullanmıştı. 3 milyonu aşması beklenen gurbetçi oyları referandum sonucunu doğrudan etkileyecek.














#Gurbetçiler
#Hollanda
#STK
#Anayasa referandumu
7 yıl önce