|

Hakim adayına ikinci mülakat

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 2018 Performans Programı açıklandı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldırmaya yönelik yapılanmaların yargı teşkilatından temizlenmelerinin sağlanacağı belirtilen Performans Programı’ndaki hedeflerin arasında, hakim ve savcı adaylarına ikinci bir mülakat da yer alıyor. Şu an anki uygulamaya göre, hakimlik sınavına girenlere mülakata yapılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 03:51 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Yargıdaki FETÖ sızıntısını önlemek için hakim ve savcılar, mesleğe kabul sürecinde de mülakata tabi tutulacak.
Yargıdaki FETÖ sızıntısını önlemek için hakim ve savcılar, mesleğe kabul sürecinde de mülakata tabi tutulacak.

Gerekli eğitim ve staj süresinin tamamlanmasının ardından adayın mesleğe kabulü yapılıyor. Ancak getirilecek yeni uygulamayla, adaylar mesleğe kabulü yapılmadan mülakata tabi tutulacak. Söz konusu mülakatla FETÖ gibi yapılanmalara mensup kişilerin yargı teşkilatına sızmaları önlenecek. Öte yandan, hakim ve savcı adaylığı mülakat komisyonunda Kurul temsilcisinin bulunmasına yönelik mevzuat değişikliği çalışması yapılacak.

YARGIYA GÜVEN ARTTIRILACAK

Programda yargıya güvenin 2016’da yüzde 30, 2017 yüzde 35 olduğu belirtilerek 2018 için yüzde 45 hedefi belirlendi. Yargıya olan güvenin daha da arttırılması için belirlenen hedefler şöyle sıralandı: “Yargıya güveni azaltan unsurları saptamak üzere kamuoyu araştırmaları ile uygulamalı çalışmalar yapılacak. Yargı mensupları ile yapılacak çalışmalarla yargıya güven artırılacak. Hakim ve savcılara yönelik düzenli aralıklarla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılacak. Hakim ve savcıların uymaları gereken etik davranış ilkeleri belirlenecek ve etik takip sistemi kurulacak.

  • Yeni terfi sistemi
  • HSK’nın 2018 Performans Programı’na göre atama nakil, müstemir yetki, terfi ve disiplin sistemi yeniden düzenlenecek. Buna göre, atama ve terfi sistemleri yeniden düzenlenirken hakim ve savcı performans değerlendirme sisteminin oluşturulması, kriterlerin objektif ve ölçülebilir şekilde önceden belirlenmesi, gerekirse iyi uygulama örneklerinde yer alan unvanlı atama ve terfi için mülakata tabi tutma ölçütünün de getirilmesi değerlendiriliyor. Böylece atama, nakil, müstemir yetki ve terfi işlemleri daha sistemli hale getirilecek. Terfi sistemi, niteliği de ölçecek şekilde yeniden düzenlenecek. Terfi işlemlerinde daha sistemli ve objektif kriterler uygulanacak.

#Hakim
#Hukuk
#Atama
6 yıl önce