|

Halid Meşal: BM'nin kararı Netanyahu'yu çıldırttı

Hamas lideri Halid Meşal, "Uluslarüstü İstanbul Konuşmaları" adıyla ve "Filistin" alt başlığıyla Yedi Hilal Vakfı tarafından düzenlenen konferansta konuştu. Meşal, BM'nin Filistin topraklarındaki İsrail işgaline ilişkin kararının İsrail Başbakanı Netanyahu'yu çıldırttığını belirterek, söz konusu kararın Filistin halkına iade-i itibar sayıldığını ifade etti.

Yeni Şafak
20:15 - 25/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:14 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Halid Meşal
Halid Meşal

İstanbul Haliç Kongre Merkezinde, Yedi Hilal Vakfı tarafından düzenlenen "Uluslarüstü İstanbul Konuşmaları"nın ilki "Filistin" alt başlığıyla yapıldı ve TVNET'ten canlı yayınlandı.



Özgür ve tüm toprakları işgalden arınmış bir Filistin için hayatı boyunca mücadele eden, 1996 yılından beridir de İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) siyasi lideri olan Filistinli siyasetçi Halid Meşal, Uluslarüstü İstanbul Konuşmaları'nda konuşmacı olarak ağırlandı.



Meşal'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:



"Siz nasıl darbeyi yendiyseniz, biz de Filistin'de inşallah siyonizmi yeneceğiz. Bir işgalci var. Bizim kutsal topraklarımız işgal etti bu düşman. Halkı da oradan çıkardı. İşgalciler her gün bizim topraklarımıza yeni yerleşim yerleri açarak işgallerini adım adım yayıyorlar. Bu davanın özü, özeti önce bu işgalciyi buradan çıkarmak. Bu vatanı sahiplerine iade etmektir. Filistin toprakları mukaddestir. Filistin davası demek Mescid-i Aksa demektir.



Sizler Gazze'nin özgürlüğü için Mavi Marmara'da şehitler vermiş bir ülkenin çocuklarısınız. Gerek Mavi Marmara'daki şehitler, gerekse 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.






BM'nin kararı Netanyahu'yu çıldırtmış durumda


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını öngören karar tasarısını kabul etmesine ilişkin Meşal, şunları söyledi:



"Birleşmiş Milletler, tarihinde ilk defa Filistin topraklarındaki işgalcilere karşı bir karar alıyor. Netanyahu bu karardan dolayı çıldırmış durumda. Bu karar dünyadaki işgalcilerle ilgili ilk defa bir mesaj göndermiştir. Alınan adil kararı onaylıyoruz. Bu karar, halkımıza iade-i itibar da sayılır."







İlime ve bilime işaret etti


Eğer Filistin, Kudüs işgal altındaysa, ümmetin bütün coğrafyası da bunun zorluğunu bir şekilde çekmektedir. Ümmetimizin yeniden ayağa kalkması için mutlaka Filistin'in ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşması gerekir.



Birçok yerde sorunların olduğunun farkındayız. Aynı zamanda pozitif gelişmeleri de görüyoruz ve hep beraber ilerliyoruz. Biz "Oku" emrine muhatap olmuş bir ümmetin çocuklarıyız. İlim, bilim bizim için hem ahirette hem de dünyada yolumuz olmalıdır. Bugün ülkeler arasındaki mücadele bilim merkezlidir. Bilgi olmadan asla zafere ulaşamazsınız. Bilgi olmadan kalkınma, uyanış olamaz. Bizler ülkemizi kalkındırmak geliştirmek için mutlaka bilgiye, ilme önem vermeliyiz.





"Düşmana sürpriz yapmalıyız"


Ümmetin meseleleriyle ilgilenirken güçlü iradeye ve sabra ihtiyacımız var. Düşmanlarımız, zayıflığımıza ve teknolojik güçlerine güveniyorlar. Düşmana sürprizler yapacak güçlü bir iradeye sahip olmalıyız. Kendi topraklarımız için samimi bir şekilde çalışmalıyız.



Türkiye vurgusu


Türkiye kendi kararlarını bağımsız bir şekilde aldığı için uluslararası güçler tarafından hedef alınmaktadır. Türkiye'yi korumak için lider kadroların yanında yer alın. Halk, lider kadrosuyla birlikteliğini sağladığı zaman bu ülkeyi hiçbir güç yenemez."



  • Yedi Hilal Vakfı tarafından “Uluslarüstü İstanbul Konuşmaları" adıyla başlatılan proje boyunca, Müslüman coğrafyanın dört bir yanından mütefekkir, âlim ve sanatçılar İstanbul'a davet edilerek dinleyicilerle buluşturulması hedefleniyor. Böylece ümmet haritasının farklı coğrafyalarıyla hemdem ve hemhal olunması, farklı ülkelerden Müslümanlarla ilmî, fikrî ve sanatsal köprüler kurulması amaçlanıyor. En önemli ilkelerinden birisini “ümmet eksenli bakış" olarak belirleyen YediHilal, projeye bu başlığı vermekle halihazırda İslam âleminde ortaya çıkan sorunların çözümünün başlayacağı noktayı da göstermeyi hedefliyor.






#Hamas
#Halid Meşal
#İstanbul
#Filistin
7 yıl önce