|

HDP'li belediyelere 'İngiltere modeli' önerisi

Gelirlerinin çok büyük bir kısmını merkezi yönetimden alan ancak vatandaşa yatırım götürmeyen HDP'li belediyeler için 'İngiltere modeli' tavsiyesi geldi. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, "Önce projeyi getirecekler. Para şartlı olarak verilmeli ve şarta bağlı serbest bırakılmalı" dedi.

Yeni Şafak
07:33 - 8/01/2016 Cuma
Güncelleme: 07:36 - 8/01/2016 Cuma
Diğer

Gelirlerinin yaklaşık yüzde 90'ını merkezi yönetimlerden alan HDP'li belediyelerin vatandaşa yatırım götürmediklerini, parayı kasalarında tuttuklarını söyleyen TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, çözümün İngiltere modelinde olduğunu belirtti. Kaya, bu modelde merkezden giden paranın şartlı olarak verildiğini, şartlar yerine gelmediğinde ise paranın geri alındığını ifade etti.



Milliyet'te yer alan habere göre; Türkiye'de vergilerin yüzde 6'lık payının yerel yönetimlere aktarıldığını belirten Kaya, “Türkiye yeni bir modeli tartışmak zorundadır. 2014'te 300 milyon lirayı kasasında tutup hizmet üretmeyen bu belediyelere bu parayı vermek doğru değildir. Çözüm olarak İngiltere modeli tartışılmadır. Yani merkezden gidecek olan para şartlı olarak verilmeli ve şarta bağlı serbest bırakılmalıdır” dedi.



Projeye göre para


“6 HDP'li belediyenin toplam bütçesinin gelir kalemi 1,1 milyar lira. Harcamadıkları para ise 360 milyon lira” diyen Kaya şöyle devam etti:



“Yaklaşık yüzde 30'unu harcamamışlar. Bu belediyelerin bütçesinin yaklaşık yüzde 90'ı merkezden gönderiliyor. Belediye ise parayı sadece personel harcamalarında kullanıyor. İngiltere modeli ile HDP'li belediyelere merkezden para vermeyeceksin bu belediyeler önce projeyi getirecekler, proje ilgili bakanlığa sunulacak. Burada onay alındıktan sonra proje ihale edilir son olarak para bankaya bloke edilir.” Kaya, belediyelerin projeyi uygulamadığında ise devreye valililiklerin gireceğini belirtti.



Taziye evleri


Kaya, HDP'li belediyelerin parayı faize yatırdığını belirterek “Bankacılar 300 milyon lirayla yıllık en az 30 milyon lira faiz elde edilebileceğini söylüyor. HDP'li belediyeler maalesef İçme suyu, kanalizasyon gibi acil ihtiyaçlar varken merkezden gelen parayla terör örgütünün hücre evleri gibi kullandığı taziye evleri yapmakla meşgul” dedi.



Halkı isyana kışkırtıyorlar


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni personel ve yatırım harcamalarını örnek vererek, “araştırıp hesaplarını soracağız” sözlerinin arkasında belediyelerle ilgili hazırlanan bir rapor olduğu öğrenildi. Rapora göre Diyarbakır, Van, Hakkâri, Mardin gibi illerde yatırım bütçeleri kullanılmazken atık su hatları, su hatları hatta bazı ilçelerde kanalizasyon hatlarının dahi yapılmadığı belirlendi. Su götürülmeyen ilçelerde yatırımların bilerek yapılmadığı, “vatandaşın devlete isyan ettirilmeye çalışıldığı” yorumu da yapıldı.


#HDP
#TBMM
#İngiltere modeli
8 yıl önce