|

Hükümete güvenoyu

64. Hükümet, 194 'ret'e karşı 315 'kabul'le TBMM’den güvenoyu aldı. Sonuç dolayısıyla Meclis’e teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, “Herkesin hükümetiyiz. Hiçbir zaman, hiçbir kesimi ihmal etmeyeceğiz. Herkesi dinleyeceğiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 09:17 - 1/12/2015 Salı
Yeni Şafak

64. AK Parti Hükümeti Programı, 315 kabul oyuyla TBMM'den güvenoyu aldı. TBMM Genel Kurulu, dün özel gündemli olarak Hükümet Programının güven oylaması için toplandı. Saat 18.00'de toplanan Genel Kurul, genel görüşme ısrarı, HDP ve CHP'nin grup önerileri nedeniyle geç saatlere kadar çalıştı. Başbakan Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'na güvenoyu için oylama yapıldığında geldi. Önergelerin görüşülmesinin ardından yapılan elektronik oylamada 64. Hükümetin Programı, 315 kabul oyuyla güvenoyu aldı. 509 milletvekili oylamaya katılırken, 194 red oyu kullanıldı.



MUHALEFET YAVAŞLATTI


Dün 4 saati aşkın süre çalışan Genel Kurul'un açılışında HDP ve CHP tarafından “genel görüşme" krizi çıkarıldı. Genel Görüşme isteyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Hükümet Programı görüşmeleri için Genel Kurul'un toplandığı Cumartesi günü de bu yöndeki taleplerin dikkate alınmadığını belirterek, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı “İç Tüzük ihlali" ile suçladı. Kahraman'ın reddetmesine karşın CHP ve HDP'liler ısrarlarını sürdürdü. Kahraman, HDP önergesini okuttuğu sırada da CHP'liler masalara vurarak protesto etti.



POLİSLERİMİZ SİPER OLDU AMA...


Bunun üzerine Kahraman, Grup Başkanvekillerini odasına çağırarak 5 dakika görüştü. Görüşmede, usul tartışması yapılması ancak özel gündemli olduğu için daha sonra gerçekleştirilmesinde, CHP'li Gök'ün de desteğiyle mutabakata varıldı.Genel Kurul'da ilk olarak HDP önergesi görüşüldü. HDP, verdiği önergede, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili Meclis Araştırması istedi.



AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Tahir Elçi'nin öldürülmesi olayının büyük bir bölümünün milletin gözünün önünde cereyan ettiğini vurguladı. “Polislerimiz Tahir Elçi'ye karşı canlarını siper etmişler, ancak hiç istenmeyen bir sonuçla karşı karşıya kalınmıştır" diyen Tunç, olay yerini inceleyen savcılara yönelik terörist saldırıların olayın karanlıkta kalmasını isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydetti.



Tunç, Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği olayın henüz aydınlatılmadığını, araştırma önergesi için sonucun beklenmesi gerektiğini vurgularken, "Amaçları neden öldürüldüğünü araştırmak istemediler propagandası yapmak" dedi.



TANRIKULU MECLİS'İ GERDİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da krsüye çıkarak hükümete yönelik suçlamalarda bulundu. Tanrıkulu'nun “Sizlerin üstünü örtmeye çalıştığı faili meçhuller" ifadesi AK Parti sıralarından büyük tepki gördü. Tanrıkulu, sataşmalar üzerine, “Lanet olsun" diyerek kürsüyü terk etti. HDP'nin grup önerisi, yapılan oylamada reddedildi. HDP'nin grup önerisinin ardından CHP'nin önergesi görüşüldü. CHP ise basın ve ifade özgürlüğü ile yayın yasaklarını araştırma önergesi de reddedildi.



Ülkenin onurunu birlikte koruyalım


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64'üncü Hükümet Güven Oylamasının ardından teşekkür konuşması yaptı. "Allah hayırlı etsin, Allah utandırmasın'' diyerek başladığı konuşmasında muhalefete çağrıda bulunan Davutoğlu şunları söyledi:


Aldığımız oy 49.5'tur ama şu andan itibaren tüm milletimizin hükümetiyiz. Muhalefetin Meclis'te temsili iktidarın temsili kadar önemli bir haktır. Muhalefetimizin temsil anlamında hakkına saygı göstereceğiz. Eleştiri en doğal hakkınızdır. En aykırı görüşlere dahi tahammülle yaklaşalım.



NEZAKETİMİZİ ÜST SEVİYEDE TUTALIM


İki ricam olacak; üslup açısından nezaketi en üst seviyede tutalım. İkinci ricam empati yapalım. Önce biz empati yapacağız. Getireceğimiz yasa teklifinde muhalefet olsaydık ne yapardık diye düşünerek ona göre tavır alacağız. Sizden ricam siz iktidarda olsaydınız en kritik durumlarda nasıl tavır alırdık diye düşünerek ona göre hareket ediniz.Herkesin hükümetiyiz. Hiçbir zaman, hiçbir kesimi ihmal etmeyeceğiz. Herkesi dinleyeceğiz.



MUHALEFETE BÜTÇE ÇAĞRISI


Bu görüşmelerde kendilerine 'Türkiye'nin zamanı yok, gelin geçici bütçe yerine kalıcı bütçeyi görüşelim' diye konuştuk. Yine milletim adına ricam, bütün muhalefet partilerine, geliniz normal, düzenli bütçemizi çıkaralım ve en sağlam adımı hep beraber atmanın onurunu yaşayalım. Emin olunuz ki milletimizin huzuruna çıkıp size teşekkürlerimi bizzat ben edeceğim. Ama bunu pazarlık konusu yaparsak Türkiye kaybeder.



DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞI


Eleştirmeden bir an sizin karar aşamasında olduğunuzu düşünün ve hava sahasına ilişkin yaptıklarımızı öyle eleştirin. Bu milletin onuru söz konusu olduğunda öyle düşünülmeli. Çanakkale savaşındaki gibi ülkemizin onurunu hep beraber koruyalım.






#AK Parti Hükümeti Programı
#chp
#Yılmaz Tunç
#yeni hükümet
#güvenoyu
#Davutoğlu
8 yıl önce