|

İade olmazsa çıkmaza girer

Adalet Bakanı Bozdağ, teröristbaşı Gülen’in iadesini ABD’li mevkidaşı Sessions ile görüştü. Bozdağ, bunca bilgi-belgeye rağmen adım atılmaması halinde iki ülke arasında herhangi bir suçlunun iadesinin bundan sonra imkansızlaşacağını vurguladı

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:21 - 10/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​İade olmazsa çıkmaza girer
​İade olmazsa çıkmaza girer

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi ve geçici tutuklanmasına ilişkin ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile gerçekleştirdiği yaklaşık 45 dakikalık görüşmenin perde arkasına ulaşıldı. Alınan bilgiye göre Gülen’in iadesine ilişkin ABD’ye gönderilen dört ayrı iade dosyası hakkında bilgi veren Bozdağ, ABD’li mevkidaşına, “Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi ülkemizin talebi Gülen’in atılı suçlardan ülkenizde yargılanması ve mahkumiyeti değil, iadesi talebi. ABD mahkemelerince yapılacak işlem bir ceza yargılaması (suçluluk ya da suçsuzluk yargılaması) değil, bir iade yargılamasıdır. Ceza yargılaması, delillerin tartışılması, Gülen’in suçlu veya suçsuz olduğuna dair muhakeme Gülen’in iadesini müteakip Türkiye’de yapılacak” dedi.

ARTIK İMKANSIZLAŞIR

“Gülen hakkında ABD’ye sunulan delillerin, ülkemiz ve ABD arasındaki 1981 tarihli anlaşma hükümlerinde yer verilen delil seviyesi standardı için ziyadesiyle yeterli olduğuna inanıyoruz” diyen Bozdağ’ın gerek ABD tarafının Türkiye’ye iletilen iade taleplerinde, gerekse Türkiye’nin daha önce ABD’ye ilettiği taleplerde bu kadar bilgi ve belge sunulmadığına dikkat çekti. Bozdağ, “Şayet, bu dosyada gönderdiğimiz deliller bir şahsın iadesi için yeterli değil ise, bundan sonra iki ülke arasında herhangi bir şahsın iadesinin çok zor veya imkansız olacağı anlaşılmaktadır. Biz delillere güveniyoruz siyasi irade olarak mahkemeye gönderin mahkeme karar versin” ifadesini kullandı. Bakan Bozdağ, ayrıca şu hususları vurguladı:

SERBESTÇE YÖNETİYOR

“Gülen’in iadesi ile ilgili olarak bugüne kadar Bakanlığınıza ilettiğimiz hiçbir iade evrakı, geçici tutuklama talebi ve ek belgelerimiz tarafınızdan mahkemelere iletilmemiştir. Bu husus, Türk halkını ziyadesiyle üzmektedir. Sizden beklentimiz ve talebimiz bunların bir an önce mahkemeye iletilmesi ve hukuki sürecin başlamasına imkan tanınmasıdır. FETÖ’nün kurucusu ve yöneticisi olan, 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü dahil Türkiye’de işlenmiş pek çok suçun sanığı olan terörist Fetullah Gülen halen ABD’de serbestçe terör örgütünü sevk ve idareye devam etmekte, birçok medya kuruluşunda röportaj ve yazıları yayımlanmakta ve bu yollarla örgüte talimat vermeyi sürdürmekte. Usame Bin Ladin sizin için ne anlam ifade ediyorsa, Gülen de Türk halkı için aynı anlamı ifade etmekte.”

Savcılar
anlattı

Bakan Bozdağ’ın yanısıra ABD’ye giden bakanlık bürokratları ile Ankara Adliyesi’nde görevli olan ve darbe girişimi soruşturmalarında görev alan Ramazan Dinç, Ali Alper Saylan ve İstiklal Akkaya da dün ABD’li muhataplarıyla uzun bir görüşme yaptı. Bakanlık kaynakları görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini, Obama ile Trump dönemi arasındaki bakış açısı farklılığını net olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Erdoğan ve Trump arasındaki görüşmenin önemli olduğuna işaret edildi.

#​Adalet Bakanı
#Bekir Bozdağ
#ABD
7 yıl önce